Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hemmajobbare orkar mer

Den som får jobba hemifrån kan jobba upp till 57 timmar i veckan utan att fritiden blir lidande. För den som är låst vid kontoret går gränsen vid 38 timmar i veckan.
Det visar en undersökning bland 25 000 IBM-anställda.
Linda Svensson Publicerad

Tidningen Metro skriver om den amerikanske Jeffrey Hill som har lett studien bland 25 000 IBM-anställda i 75 länder. Hill menar att resultatet är ett argument för att låta fler jobba hemma.

Marina Åman är klubbordförande på IBM i Sverige. Hon känner inte till studien, men menar att distansarbete ställer högre krav på individen att själv se till så att man inte jobbar för mycket.

- Det jobbas mer än man tror. Vi har inga siffror på hur mycket folk jobbar, eftersom många har avtalat bort sin övertidsersättning. Men vi vet att många jobbar alldeles för mycket. Har man möjlighet att jobba hemifrån måste man ta eget ansvar så att man inte jobbar för mycket.

Men chefen undkommer inte ansvar bara för att medarbetaren jobbar hemifrån, menar Marina Åman. Mail skickade klockan halv tolv på kvällen kan till exempel tyda på att medarbetaren jobbar på tider som passar honom eller. Men det kan också betyda att den anställde jobbar för mycket, och det måste chefen vara uppmärksam på.

- Jag tycker inte att chefen ska skicka mail sena kvällar eller alltför tidiga morgnar. Det skapar omedvetet en känsla av vad som förväntas av andra. Det är en olycklig kultur.
- Oavsett om man har rätt till övertidsersättning ska man föra bok över hur mycket man jobbar tycker jag. Det är oftast mer än man tror, när man räknar med alla de där korta samtalen eller kollarna i mailen som man gör, säger Marina Åman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.