- Det är naturligt att arbetsgivarna försöker minimera skadorna av en strejk, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.
Bakgrunden är att Unionen varslat runt 100 personer på rederier och bussbolag om strejk till på måndag. Kollega har tidigare berättat att Transportgruppens vd Peter Jeppsson säger att man manar medlemsföretagen att se till att skadorna av strejken blir så liten som möjligt. På organisationens hemsida står skrivet att det exempelvis kan ske genom att anställa oorganiserad arbetskraft eller genom att anlita entreprenörer. Peter Jeppsson säger att detta inte är strejkbryteri. Det enda som enligt honom är strejkbryteri är när en medlem i Unionen inte deltar i en strejk som han eller hon är uttagen i.
Igår kunde Kollega berätta att hela fackföreningsrörelsen rasar mot Transportgruppens maning till strejkbryteri och att det inte finns någon förståelse för Peter Jeppssons definition av strejkbryteri.
Teknikföretagens Anders Weihe säger att Peter Jeppssons uppfattning om strejkbryteri är levande bland arbetsgivarna. Han pekar också på att Arbetsdomstolen kommit fram till att en arbetsgivare kan avskeda anställda som stridsåtgärd och svar på en strejk.
- Jag har inga invändningar mot Transportgruppens resonemang och jag kan inte se något principiellt hinder mot att arbeta för att minimera en strejks skador. Det handlar mer om en bedömning av olika aspekter som till exempel att det finns en risk för upptrappning av konflikten, säger Anders Weihe.
Svensk Näringslivs vice vd Christer Ågren berättar att han inte varit med i någon diskussion om strejkbryteri och metoder att minska effekterna av en konflikt. Han har själv inga kommentarer till Transportgruppens uppfattning utan han hänvisar till Peter Jeppsson och Transportgruppen.
Almegas vd Jonas Milton delar Transportgruppens inställning och han säger att det här är en klassisk arbetsgivarhållning.
- Det handlar om definitionen av blockad. Om Unionen går ut i strejk och blockerar ett arbete finns det inget juridiskt bindande i detta. Facket styr inte över oorganiserade eller hur vi organiserar arbetet, säger Jonas Milton.
Svensk Handels vd Dag Klackenberg har diskuterat frågan med Peter Jeppsson och han tycker att Transportgruppens hållning är rimlig.
Tidigare i år varslade LO-förbundet Handels om strejk. Svaret från arbetsgivarna i Svensk Handel handlade inte i någon del om att ersätta de strejkande med annan arbetskraft.
- Varje avtalsområde har sin tradition. Vi tänker oss att Handels medlemmar strejkar och vi tar inte in oorganiserade eller vikarier i någon annan omfattning än vid andra tidpunkter. Det är vårt arbetssätt på handelns område, säger Dag Klackenberg.