Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackademiker - nytt yrke?

Nu går det att läsa till fackexpert på universitetet. I dag tisdag tar 20 studenter examen i kursen Nya tider kräver nytt fack vid Linköpings universitet.
Johanna Rovira Publicerad

Nej, syftet med uppdragsutbildningen Nya tider kräver nytt fack är inte att studenterna ska ut och bilda ett nytt fack, utan att de ska gå tillbaka till sina gamla fack - Unionen, IF Metall och Kommunalarbetareförbundet i Östergötland, närmare bestämt - och ha med sig nya kunskaper om hur man möter framtiden. Det rör sig om ett nytt koncept att angripa fackliga frågor.

- Facken är av tradition en försvarsinstitution men de skulle kunna jobba mer i en slags medpartsroll istället för en motpartsroll, förstå och delta aktivt i utvecklingsprocesserna i företag, säger Henrik Kock, studierektor på Helix, ett samarbete mellan Linköpings universitet och en massa andra partners från näringsliv och offentlig verksamhet, däribland Unionen.  

Jonas Bågenmark, klubbordförande på callcentret Releasy Customer Management och ledamot i regionstyrelsen Öst är en av fyra unionare som gått 7,5 poängskursen.

- Det har varit roligt och nyttigt och rakt igenom väldigt utvecklande. I varje moment som behandlats har vi fått ta del av forskningsmaterial i ämnet och ofta har forskarna varit med i diskussionerna, så det har varit hög kvalitet på undervisningen, säger Jonas Bågemark.

Kursen, som erbjudits gratis till förtroendevalda i de tre fackförbunden som har partnerskap i  Helix, har fokuserat på de problem en förtroendevald kan möta. Man har diskuterat allt  från klassiska ämnen som arbetsmiljö, kompetensutveckling, sjukfrånvaro till Lean production - en filosofi om hur man hanterar resurser.

- Jag hoppas verkligen kursen upprepas och kanske fördjupas. 7,5 poäng är väldigt lite, även om det inte alls är illa att få sina första akademiska poäng helt gratis utan att behöva ta studielån. Kanske kan det leda till att facket tar till sig detta och har kursen i egen regi, säger Jonas Bågenmark.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.