Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Samarbete med föräldrasajt en succé

Många småbarnsföräldrar missgynnas på sina arbetsplatser. Det konstaterar Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen, efter att ha blivit överöst med frågor på en föräldrasajt.
Johanna Rovira Publicerad

- Jag trodde på något sätt att situationen för småbarnsföräldrar hade blivit bättre, i och med förändringarna i föräldraledighetslagen, men det verkar som det blivit mycket hårdare, säger Gunilla Bäcklund.

I sin roll som projektledare för Facket förändras.nu, en kampanj om kollektivavtalets värde, upptäckte hon att många yngre inte vet vad kollektivavtalet innehåller - till exempel hade en majoritet inte en aning om vad föräldralön är. För att fånga upp unga under 35 år kom TCO på idén att samarbeta med några föräldrasajter. En av dem, www.alltforforaldrar.se lanserade Gunilla Bäcklund som en av sina experter.

- Jag hade ingen aning om att det var sådan trafik på föräldrasidorna. Under två dagar öste det in drygt 200 frågor. En del av dem var identiska och lätta att besvara och resten har jag betat av successivt.

Den vanligaste frågan handlade om rätt lön, men många mejl vittnade om ett arbetsliv där unga föräldrar, både män och kvinnor, missgynnas för att de är, ska eller har varit föräldralediga.

- Det var förvånansvärt många frågor om uppsägningar i samband med föräldraledighet och graviditet. Sånt trodde jag att vi lyckats få bort när vi fick igenom ändringen i las. Det förekom också många exempel på föräldrar som blivit omplacerade. Det är sorgligt att så stor andel frågor handlar om att man blir missgynnad trots att det finns ett förbud mot det i föräldraledighetslagen, säger Gunilla Bäcklund. 

- Vi vet ju sedan länge att osakliga löneskillnader uppstår vid föräldraledigheten - i praktiken förlorar kvinnor två löneförhöjningar för varje barn, det syns verkligen i statistiken. Det är därför som det uttryckligen står i våra kollektivavtal att föräldralediga ska ha samma löneutveckling som de som jobbar.

Tidigare undersökningar visar att så många som 31 procent av de under 30 år arbetar på arbetsplatser där det inte finns kollektivavtal. Och även om det finns, kan det på små företag saknas rutiner och kunskap om vilka rättigheter föräldrar har. Många yngre jobbar dessutom med provisionslön vilket är svårt att kombinera med föräldraledighet och vab. 

- Provisionsanställda blir dubbelt bestraffade. Först får du löneavdrag för att du är borta och sedan blir nästa månads lön lägre eftersom du inte kunnat sälja något när du varit borta, säger Gunilla Bäcklund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.