Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Politikerdebatt om högre studier

Studiemedlet höjs med 760 kronor om oppositionen vinner valet, men blir oförändrat om alliansen blir kvar vid makten. Det framgick när partierna togs på pulsen på TCO:s konferens om högre utbildning.
Johanna Rovira Publicerad

Sju politiker, en från varje riksdagsparti, fick stöta och blöta utbildningsfrågor under den politiska debatt som avslutade TCO:s utbildningskonferens på onsdagen. Det nya antagningssystemet, där yrkesverksamma inte längre får tillgodoräkna sig erfarenhet och äldre betyg, underkändes av oppositionen, som utgjordes av Maria Wetterstrand, mp, Rossana Dinamarca, v, och Marie Granlund, s.

- När regeringen tog bort 25:4-regeln öppnade den upp för ett rättsosäkert och dyrt administrativt system, sade Rossana Dinamarca.

Oppositionen var också kritisk till nedmonteringen av komvux, gymnasiereformen där alla program inte ger högskolebehörighet och efterlyste rätt till a-kassa efter studier samt fler utbildningsplatser över hela landet.

- Gymnasiet har varit en utslagningsmaskin och komvux har använts som gräddfil för folk som vill konkurrenskomplettera sina betyg, kontrade högskole- och forskningsministern Tobias Krantz, fp.

-  Vi ser gärna fler utbildningsplatser men vi får inte tumma på kvaliteten, svarade Lars Hjälmered, utbildningspolitisk talesperson för moderaterna.

Maria Wetterstrand vill satsa på arbetsplatspraktik på alla utbildningsprogram och tog chansen att slå ett slag för friåret.
- Man kanske kan kalla det ett kompetensutvecklingsår istället, det skulle vara samma sak fast man utbildar sig istället för att göra precis vad man vill?

Inget av partierna ville dock ställa upp på TCO:s förslag om minst 15 timmars lärarledd undervisning i veckan.

- Risken är att det blir lite fyrkantigt med sådana mål och att de utbildningar som idag har fler lärarledda timmar, sänker sig till den nivån, sade Rossana Dinamarca.

Dinamarca och Roger Tiefensee, c, har båda suttit med i den studiesociala utredningen och var rörande överens om att den viktigaste förändringen utredningen föreslagit som ännu inte genomförts, är möjligheten att kombinera deltidssjukskrivning med deltidsstudier. 

Båda blocken fick i uppgift att komma överens om hur högt studielånet inklusive bidragsdelen kommer att vara inför valet 2014. Oppositionen enades om att 8 900 kronor per fyraveckorsperiod skulle vara en rimlig siffra. Allianspartierna svarade att de redan höjt studiemedlet och att summan 8 140 kronor per fyra veckor, skulle stå sig bra till nästa val. Majoritet av publiken gissade på en högre siffra än både oppositionen och alliansen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.