Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kompetenskonton på tapeten

Varken arbetsgivare, arbetsförmedling eller banker är intresserade av att investera i anställdas möjligheter att utbilda sig och komma vidare, anser TCO:s Roger Mörtvik och efterlyser en välfärdsreform för att öka rörligheten.
Johanna Rovira Publicerad

Alla politiska partier utom moderaterna är överens om att någon form av kompetenskonto är en bra idé.  Frågan är bara hur det ska se ut och hur det ska fungera. Frågan diksuterades på ett seminarium som TCO anordnade igår, onsdag.

- Det fanns långt framskridna planer på kompetenskonton, men förra regeringen lade ner projektet och satsade på rotavdrag istället, sade Karin Pilsäter, fp, statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

- Vi vill ha någon form av individuellt kompetenssparande, kanske med skatterabatt, men för att det ska fungera måste staten och arbetsmarknadens parter vara överens.

- Får vi chansen kommer vi att ta initiativet till en kompetensförsäkring, sade Sven-Erik Österberg, s, gruppledare i riksdagen och arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Han menar att det är rimligt att de anställda får ta en del av kostnaden för en sådan försäkring, men att det krävs åtaganden från arbetsgivarhåll.

Magnus Ling, vd för industri och kemigruppen, anser att dagens arbetsgivare är rätt bra på att kompetensutveckla anställda till att klara den egna verksamheten, men att det också finns ett värde i möjligheter till bredare utbildning som ger anställda chans att söka andra jobb.

- Men jag tycker att det finns en offermentalitet bland anställda i Sverige. Jag och ingen annan äger ansvaret för min egen utveckling, sade Magnus Ling och varnade för att öka kostnaderna för arbetsgivarna ytterligare, bättre i så fall att låta de anställda välja mellan pension, löneökning eller kompetensutveckling.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.