- Det handlar om cv-granskning och att strukturera upp jobbsökandet, säger Sandra Persson, klubbutvecklare på Unionen Sydväst.
I Astra Zenecas årsbokslut stod det klart att koncernen måste se över sina produktionsanläggningar och sin forskning. Resultatet blev en nedläggning av verksamheten i Lund och en nystart på fabriken i Mölndal. Bolaget har medgett att det krävs att kompetens flyttar med, men alla 900 kommer inte att erbjudas anställning.
- Förhandlingarna ligger i startgroparna så jag kan inte säga så mycket om det än, men medlemmarna tycker att det är skönt att vi agerar redan tidigt i processen, säger Maria Persson, klubbordförande på Astra Zeneca.
Under april och maj kommer Unionen att finnas på plats och tillsammans med klubben informera om karriärplanering, cv-granskning, a-kasseregler och inkomstförsäkring.
- För många av våra medlemmar är det här en omvälvande tid. En del har inte sökt jobb på 25 år och då är det en stor trygghet att vi kan hjälpa till, inte bara med information utan med det praktiska. Vi tittar på karriärplanering, ansökningshandlingar, och intervjuteknik, för att rusta dem för en framtida arbetsmarknad, säger Maria Persson.
Astra Zeneca har historiskt sett varit generöst med att erbjuda avgångsvederlag till sina anställda. Även Arbetsförmedlingen jobbar på högvarv för att inventera kommunens företag för att se vem som kan tänkas ha ett behov av de kunskaper som nu frigörs från läkemedelsföretaget.
- Det här är ett första steg, sedan får vi se hur många som flyttar med företaget och hur många som söker sig till nya marker och förhoppningsvis är de väl rustade då, säger Sandra Persson.