Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Vi hade kommit till vägs ände"

Unionen och Sveriges ingenjörer lämnade IF Metall bakom sig när de skrev på det nya avtalet. Men det betyder inte slutet på industriavtalet, enligt Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande.
Niklas Hallstedt Publicerad

Bläcket hade knappt hunnit torka innan IF Metalls ordförande Stefan Löfven gick ut och kommenterade det nya tjänstemannaavtalet med orden "Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete inom Facken inom industrin".

Till TT säger han också att han inte anser att märket, det vill säga nivån på lönehöjningarna, är satt i avtalsrörelsen.

- Inte alls. Det blir ingen normerande verkan bara för att tre har gjort upp.

Även inom handeln finns mycket som pekar på att man inte kommer bry sig särskilt mycket om de 2,6 procenten som tjänstemännen landade på. Här har man ju också möjligheten att sätta extra press eftersom det snart är dags för påskhandeln. En strejk just då är något som arbetsgivarna vill undvika till varje pris.

Cecila Fahlberg menar dock att man från Unionens sida värnar och har värnat industriavtalet, samarbetet mellan tjänstemännen och LO-förbunden, mycket högt.

- Vi kan bara konstatera att vi har arbetat oerhört tätt med LO-förbunden inom Facken inom industrin. Sedan har vi kommit till vägs ände. De andra har haft chansen, men gjort en annan bedömning. Vi är suveräna förbund som samarbetar tätt.

En fråga där bedömningar skiljer sig mellan LO-förbund och tjänstemannafacken är problemet med bemanningsbranschen, att företag säger upp anställda och i stället tar in inhyrda. Den frågan har funnits med i Facken inom industrins plattform.

- Relativt tidigt stod det klart att komplexiteten på tjänstemannasidan är större än på LO-sidan. Vi ger klart uttryck för att det är förkastligt att runda företrädesrätten, och kommer att följa frågan under lupp. Vi har inga konkreta fall, men ser problematiken. Vi har ett gemensamt åtagande, skulle det uppstå lyfter vi frågan till arbetsgivarna, säger Cecilia Fahlberg.

Kommer då nivån i det nya tjänstemannaavtalet fungera som norm? Den frågan besvaras bäst av Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius:

- Vad som är märke eller inte är inte vår sak att avgöra, det är de som kommer efter som avgör det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.