I vanliga fall när det råder misstankar om diskriminering på myndigheter står Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsgivarverket understundom på motsatta sidor. Men när DO stäms för diskriminering, blir det Arbetsgivarverket som får uppgiften att träda in och försvara sin motståndare Diskrimineringsombudsmannen mot anklagelserna.
- Vi tycker förstås det är tråkigt att det uppstår sådana här situationer, men vi är en arbetsgivare som alla andra, med medarbetare och relationer och allt vad det innebär, säger Ulrica Engström Nilsson, administrativ chef för DO.
- Hopslagningen av fyra myndigheter till en ställer också krav på personalen och det tar ett par tre år innan en omorganisation sätter sig.
DO utredde
Det var den berörda chefen som, efter ett samtal med kvinnan som nu stämt DO, först gjorde personalavdelningen uppmärksam på att kvinnan kände sig kränkt av chefen vid två tillfällen. DO gjorde då en utredning som arbetsgivare, och kom fram till att ingen diskriminering skett.
- Vi har gjort en korrekt bedömning och i det beslutet har Katri Linna tillsammans med chefsjuristen deltagit, säger Ulrica Engström Nilsson.
Den anställda kvinnan delar dock inte bedömningen, utan har stämt myndigheten på 175 000 kronor till Stockholms tingsrätt.
Kvinnan jobbar kvar på DO, men numer under en annan chef på en annan avdelning.
- Innan allt det här hände hade hon sökt och, i konkurrens med utomstående, fått ett vikariat på en annan avdelning. Vi har nu erbjudit henne möjligheten att vara kvar där med tanke på hennes kompetens och avdelningens arbetsbelastning, men också för hennes och hennes förre chefs skull. Det är en jobbig situation för dem båda två, säger Ulrica Engström Nilsson.