Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Supermedel utan biverkningar

Det ger både lyckorus, mildrar smärta och skjuter upp åldrandet. I vissa kretsar är detta universalmedel receptbelagt, men det finns sätt att slippa gå till läkare för att få tag på det.
Eva Karlsson Publicerad

Endorfinerna, det kroppsegna morfinet eller "lyckohormonet", bubblar härligt i kroppen när man har hållit på ett tag. Risken för gravida att få svullna ben och åderbråck minskar. Diabetiker behöver inte ta lika mycket insulin. Strokepatienter kommer snabbare tillbaka. Vi talar om motion.

I boken Ordination Motion - vägen till bättre hälsa berättas hur mycket människor med demens, depression, artros, hjärtsvikt, astma, högt blodtryck och andra sjukdomstillstånd har att vinna på att börja motionera. Kroniska sjukdomar i samband med åldrande beror lika ofta på fysisk inaktivitet som på åldrandet i sig och styrketräning har visat god effekt även hos personer som har passerat 90 år.

Fysisk aktivitet på recept har blivit så vedertaget att det har fått en egen förkortning, FaR. Ordinationen anpassas till patientens tillstånd och innehåller vad han eller hon ska träna, hur länge och hur ofta. Många anläggningar runt om i Sverige kan erbjuda rabatter och lämpliga aktiviteter.

De flesta har svårt att komma igång med nya vanor. Att gå från att vara fysiskt passiv till aktiv är en process som kan innebära många återfall. Möjligheten att lyckas är större om man är medveten om vilka problem man kan möta och i boken beskrivs de olika stadierna (här i förkortad form). Var befinner du dig?

Förnekelsestadiet

Inte intresserad av att förändra sitt inaktiva liv.

Begrundandestadiet

Förstår att inaktiviteten är ett problem och har en vilja till förändring. Blir ofta kvar här under längre tid.

Förberedelsestadiet

Har prövat någon form av motion under det gångna året. Planerar att snart bli aktiv och vet hur.

Handlingsstadiet

Är regelbundet aktiv sedan sex månader tillbaka. Är fortfarande kvar i förändringsprocessen eftersom det tar tid att etablera nya vanor.

Aktivitetsstadiet

Har varit regelbundet aktiv i mer än sex månader. Fortfarande krävs en del arbete med att se vinsterna med motionen.

Vidmakthållandestadiet

Tränar och motionerar vanemässigt. Beteendet är förändrat och man tror på det. 

Fotnot: Ordination Motion - vägen till bättre hälsa är en populärvetenskaplig version av FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) och ges ut av Apoteket, Brombergs förlag samt YFA, Yrkesföreningar för fysisk aktivitet.

Fakta

Statens folkhälsoinstitut om fysisk aktivitet på recept.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.