Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klappa inte ihop till jul

Det är lätt att känna sig smådeppig till följd av alla krav och förväntningar som finns på julen. Men om man mår dåligt så kan det faktiskt också bero på att man SKA må dåligt, hävdar psykologen Kerstin Hellström.
Anita Täpp Publicerad

- Man kan ha en massa minnen, som att ens mamma har varit sönderstressad och mått dåligt varje jul, eller att man själv inte mått så bra tidigare jular, och så upprepar man det mönstret, säger hon.

En annan anledning till att känna sig deppig kan vara att man gör saker som man egentligen inte vill göra. Man kanske gör en speciell julkorv, som man själv inte tycker om, därför att ens mormor alltid gjort den. Eller bakar pepparkakor fast man tycker att det är jättetråkigt.

- Det är ofta så att man tar över förväntningar som man tror att andra har. Man kanske tror att ens mormor, mor eller barn har de här förväntningarna, fast de inte har dem. De kanske inte ens tycker om julkorven.

För att må bättre bör man först och främst fundera över vad som är viktigt för en själv under helgen. Är det att vara ledig, äta speciell mat eller uppleva något särskilt?

- Sedan gäller det att försöka sålla bort sådant som egentligen inte är så viktigt. Kanske kan man tvätta fönstren när vårsolen avslöjar om de är rena i stället?

- Jag tror också det är bra om man försöker ha den inställningen att det faktiskt kommer fler jular, för att kunna tagga ned lite grann.

Nästa steg är att prata med dem man firar julen med.

- Ta reda på vad de absolut inte kan tänka sig att vara utan på julbordet. Kanske kan ni göra lite annorlunda i år och faktiskt lägga ned någonting?

- Om det sedan är så att någon absolut vill ha den spettekaka du brukar baka, så kanske ni kan fördela jobbet och hjälpas åt med förberedelserna?

En annan sak som många kan ha svårt att orka med är det stora sociala umgänge man förväntas ha under helgen.

- Om man ska hinna med tio möten på två dagar så är det dags för en inventering där man funderar över vad som är rimligt att hinna med. Och att man sedan pratar med de berörda för att försöka minska på umgänget under julen och bestämma att man kan ses under våren i stället.

För att undvika att ens eventuella parrelation sätts på hårda prov under julhelgen är det också viktigt att man kommunicerar med varandra, påpekar Kerstin Hellström.

- Det är bra att prata om vad man själv och ens partner tycker är viktigt att göra under helgen och vad man kan göra tillsammans.

- Man kanske förväntar sig att ta en promenad varje dag under helgen och gärna ha med sin partner på det. Men man måste också kunna inse att man inte behöver göra allt ihop och ge utrymme för varandras förväntningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.