Ett tjugotal barn kliver på ångbåten vid Nybrokajen i Stockholm. Flickorna bär orangerutiga klänningar, pojkarna bruna manchesterbyxor och vita skjortor med blå ränder. De som är sängvätare har en bit vaxduk i sin ränsel. Barnen är nervösa och förväntansfulla, de ska på sitt livs första kollo.
Hundra år har gått sedan de första barnen kom till Glämstas judiska sommarkoloni och tusentals barn har sedan dess lekt barfota, busat och fått nya vänner på ön. De har fått judisk undervisning och de har pumpat vatten, diskat, plockat potatis och tvättat kläder. Från början var kolonin en fattigvårdsinrättning, sedan 1958 ett läger för judiska barn oavsett ekonomi.
Glämsta har haft stor betydelse för judisk identitet och gemenskap. Men det stycke historia som den över 300 sidor tjocka jubileumsboken förmedlar är intressant även för oss som inte har någon anknytning till kollot. De fina bilderna från förr sätter igång fantasin och researcharbetet är gediget utfört. Här finns namn på nästan alla barn.