Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bättre möten med gnällritual

Bejaka surkartet och butterputten inom dig. Gnäll i lagom doser kan vara konstruktivt och leda till bättre beslut.
Johanna Rovira Publicerad

När surpuppan log är en bok som handlar om principerna för positiv kommunikation - hur man förbättrar kommunikationen på till exempel en arbetsplats och får människor i allmänhet och tvärviggar i synnerhet att se möjligheter. Men John Steinberg, en av författarna till boken är för den skull ingen klämkäck trivselfascist - han har en väldigt gnällig sida som han dock är högst medveten om.

- Jag blir mörkrädd vid tanken på positiva konsulter som försöker få folk som förlorat jobbet att se saken från den ljusa sidan.

- Det är positivt att vara sur. Bakom klagomål finns ofta ett önskemål. Låt folk gnälla och klaga och när luften är rensad kan man ta ny sats, säger John Steinberg, som är pedagog och föreläsare när han inte skriver böcker eller gnäller.

Misstro i lagom doser kan vara bra för företaget. Besluten blir mer realistiska och hållbara. Men tar tvivlen och skepticismen över kan många goda idéer sågas av bara farten. Stämningen förpestas och kreativiteten kvävs.

Ett av John Steinbergs drygt hundra tips från boken När surpuppan log är att inleda varje möte med en gnällritual. Alla får chansen att ösa galla i några minuter. Därefter går man laget runt igen och talar om det bästa som hänt en under veckan. På så vis vänder man gnället till något konstruktivt.

- Ett favoritexempel är när jag lät personalen på Försäkringskassan brainstorma om negativa rubriker. En rubrik som dök upp var "Vi låter det ringa åtta signaler innan vi svarar". 

- Efter det fick personalen nya direktiv: Det har gått tre år och allt är frid och fröjd på er arbetsplats. Nu blev rubriken: "Vi svarar innan det ringer".

Många är medvetna om sina misslynta sidor, men så finns det de dysterkvistar som är totalt aningslösa och förgiftar omgivningen med sitt etter. John Steinberg ogillar själv att konfrontera dessa omedvetna surpuppor. Det är tufft, men måste göras ibland.

- Man får hoppas att någon vänlig själ eller chefen upplyser dem så att de kan komma vidare i sin utveckling. Annars kanske de känner igen sig när de läser min bok om kommunikation och inser varför folk väljer bort dem.

- Ett annat tips är att överdriva gnället - ösa ur sig allt elände. Till slut tröttnar gnällspiken och säger: Kaffet är gott i alla fall.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.