Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken på PV kräver löntagarkonsult

Igår, torsdag, fick de fackliga ombuden på Volvo Personvagnar träffa representanter för kinesiska Geely, troliga nya. Men man vill också att en löntagarkonsult ser över affären.
- Det var ett bra möte. Det fanns inga begränsningar i vilka frågor vi kunde ställa. Men de kunde inte svara på allt, säger Sören Carlsson, Unionenklubbens ordförande.
Linda Svensson Publicerad

Det var främst frågor om finansiering och tidsschema som Geelys representanter lämnade obesvarade. Däremot fick de anställda klart besked om att den kinesiska biltillverkaren planerar att låta Volvo PV förbli ett svenskt bolag med bas i Göteborg.

- De berättade att de vill utnyttja det nätverk de har i Asien för att stärka Volvos varumärke och därmed bidra till ökad försäljning, säger Sören Carlsson.

Har er tidigare oro stillats efter mötet?

- Eh...när vi har fått grotta ned oss i svaren kanske. Nya svar ger nya frågor. Men vi har fått tillfredsställande svar i den här första omgången.

Kommer ni att träffas snart igen?

- Vi har det önskemålet. Vi har sagt att vi vill ha en mötesserie. Fram till igår hade vi bara frågor och inga svar. Dessutom har vi sagt att vi vill ha en löntagarkonsult som gör en opartisk granskning av affären. Några svar på det har vi inte fått. Ford äger agendan.

Vad innebär det?

- Som fackförening, vad har vi för möjligheter när det är utländsk ägande? Vilka möjligheter till inflytande har vi? Det är knivigt. Det är Fords goda vilja som ger oss möjligheter. Eller inte.

Betyder de här samtalen att svenska konsortiet Jakob* är ute ur bilden?

- Jag uppfattar det inte så, absolut inte.

Har de kommit med något konkret bud till Ford?

- Det vet jag inte.

För att förbereda sig för en ny, kinesisk ägare kommer de anställda att gå en kurs i kinesisk företagskultur.

- Det är inget konstigt med det. När Ford tog över lärde vi oss om den amerikanska kulturen, och när det planerades ett samgående med Renault lärde vi oss om fransk.

* Jakob är ett konsortium av svenska investerare och intressenter, däribland de Volvoanställda själva. Konsortiet arbetar för Volvo PV ska få en ny svensk ägare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.