Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fogdö inspirerade i Gävle

Unionenveckan i Gävleborg startade i går med företagsbesök och en uppskattad föreläsning av Thomas Fogdö som frågade när vi senast gjorde en framgångsanalys av oss själva: Det du kan i dag har inte ramlat ner i knäna på dig.
Eva Karlsson Publicerad

Thomas Fogdö stod på toppen av sin karriär som alpin skidåkare när han för snart femton år sedan bröt ryggen och blev förlamad från midjan och ned. Han kände sorg och ilska men började ganska snart att bearbeta situationen. Gårdagens föreläsning på Clarion City Konferens i Gävle handlade om "den andra karriären".

Det har gått bra för Thomas Fogdö. Han gör det omöjliga. En gång var han världens bästa skidåkare trots att han inte var någon större talang som liten. Nu lever han i rullstol, vilket han före olyckan felaktigt trodde var detsamma som att inte ha något kvar att leva för, och han föreläser land och rike runt, han som var så nervös för att höja rösten inför klassen. "Det är väl ingen konst för dig att lyckas, du har ju vinnarskalle", har han fått höra.

- Jag är kritisk till den myt man gör av framgångsrika människor. Visst spelar goda gener roll, men de är envisa i kvadrat, de har viljan att göra det de gör och de har lärt sig att det krävs en insats för att lyckas. De egenskaperna föds man inte med.

Thomas Fogdö menar att vi missar många möjligheter när vi är skeptiska. Tänk på att det bara är du som avgör kvaliteten på dina prestationer. Lita på din förmåga och ha kul, sa han innan en medlem summerade kvällen: "Sånt här blir man glad av."

Unionen Gävleborg har under veckan bokat in ett femtiotal företagsbesök och bjuder dessutom på försäkringsinformation på stadshotellet i Ljusdal på tisdag, subventionerad hockeymatch på torsdag då Brynäs möter Timrå i Läkerol Arena, och information om kompetens och karriär vid frukost- och lunchmöten på fredag på regionkontoret i Gävle. 

Klubben på Sandvik i Sandviken fyller 70 år i år och passar på att bjuda de anställda på tårta den här veckan. 119 gräddtårtor med jordgubbar respektive exotisk frukt fördelas på tjugofem olika arbetsplatser under måndag, tisdag och onsdag.

- Vi har sammanställt lite material till fikat och på torsdagen kommer karriärcoachen Alberto Rivarola och föreläser om utveckling och karriär, säger ordföranden Stefan Wiborgh som hoppas att medlemsantalet på 1 315 personer ska öka ytterligare under veckan.      

Fakta

Det här är andra gången som förbundet anordnar Unionenveckan. Första gången var i maj i år, då regionerna bland annat genomförde 983 företagsbesök.
Syftet med Unionenveckan är att göra förbundet synligt gentemot medlemmar och andra.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.