Romanen utspelar sig i den norska fjällvärlden, två mil från den svenska gränsen, före och under andra världskriget.
Eigil Sunde känner sig inte hemma i byn utan drar sig undan till obygden där han har kommit över ett fallfärdigt torp. Han sliter hårt för att förverkliga sina drömmar, att bygga ett timmerhus med torvtak som ska vetta ner mot dalen, att dränera myrmarken och få såbar jord, att tjäna ihop pengar till en häst. Han är lika fåordig som sina grannar, lapparna, och de nickar bara till varandra de få gånger de möts. En av kvinnorna är dock lite mer pratsam och det dröjer inte länge förrän hon kommer med gåvor i form av renkött och bröd.
När så tyskarna ockuperar Norge sprids oro och rädsla bland befolkningen och det blir svårt att lita på varandra. Två utmattade främlingar kommer till Eigils hus, på flykt från nazisterna, och vill ha hjälp med att ta sig till Sverige. Vågar någon visa dem vägen och därmed riskera sitt eget liv?
Kjell Johansson har i hela sitt arbetsliv varit verksam inom stålbranschen. Efter pensioneringen blev han författare och Orostid i gränsland är hans fjärde bok. Handlingen är intressant och man vill hela tiden veta hur det ska gå. Kjell Johansson beskriver naturen och årstidernas växlingar mycket skickligt men låter människorna inte synas lika tydligt.