Flera fackförbund vittnade under ett seminarium arrangerat av AFA försäkring om ökat våld och hot mot deras medlemmar - det rörde sig om alltifrån bankrån till vägarbetare som får stryk av irriterade trafikanter och tågpersonal som får trauman av självmördare.
AFA försäkring har tagit fram statistik som visar vilka yrkesgrupper som löper högst risk för hot, våld eller rån -siffror som bygger på antalet bekräftade arbetsskador. Skötare och vårdare inom psykiatrin toppar (810 fall under åren 2005-2007) tätt följd av försäljare och kassapersonal inom detaljhandeln (809 fall samma tid). Procentuellt löper dock poliser störst risk att drabbas.
- Inom Unionen är det främst butikschefer som drabbas av våld och hot, men vi har även problem för personalen inom a-kassan, berättade Bengt Olsson, som satt med i panelen.
Den privata sektorn har en gemensam nämnare, konstaterade panelen och det är kontanter - får man bort kontanterna får man bort rånen, resonerade man.
- Det är bara de kriminella och mormor som använder kontanter, sade Yvonne Ingman från Svensk Handel, som menade att handeln gjort vad den kunnat för att öka säkerheten.
- Vi är rånoffer. Att fråga oss vad vi kan göra mer är som att fråga en våldtagen vad hon ska göra åt saken. Vi kan inte göra mer. Detta är ett samhällsproblem.
Hon vittnade också om en helt ny form av hot mot arbetstagare - förföljelser på nätet:
- Det har startat en grupp på Facebook som heter Det bottenlösa hatet mot ICA på S:t Eriksplan, som har tusentals medlemmar och ni kan ju tänka er hur dåligt personalen mår av det.
- Förföljelser på nätet är en så pass ny typ av företeelse som vi inte riktigt är förberedda på, men det gäller att skapa rutiner och system tillsammans med arbetsgivarna för att lindra den enskildas lidande så mycket som möjligt, sade Bengt Olsson, som har egen erfarenhet av att ha varit utsatt för hot på en hemsida.