Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda hotas på Facebook

Våld och hot är företeelser som Unionens medlemmar hittills varit rätt förskonade från. Men det är trots allt ett problem, anser Bengt Olsson, andre vice ordförande, som under Almedalsveckan satt med i en paneldebatt om hot och våld i arbetslivet.
Johanna Rovira Publicerad

Flera fackförbund vittnade under ett seminarium arrangerat av AFA försäkring om ökat våld och hot mot deras medlemmar - det rörde sig om alltifrån bankrån till vägarbetare som får stryk av irriterade trafikanter och tågpersonal som får trauman av självmördare.

AFA försäkring har tagit fram statistik som visar vilka yrkesgrupper som löper högst risk för hot, våld eller rån -siffror som bygger på antalet bekräftade arbetsskador. Skötare och vårdare inom psykiatrin toppar (810 fall under åren 2005-2007) tätt följd av försäljare och kassapersonal inom detaljhandeln (809 fall samma tid). Procentuellt löper dock poliser störst risk att drabbas.

- Inom Unionen är det främst butikschefer som drabbas av våld och hot, men vi har även problem för personalen inom a-kassan, berättade Bengt Olsson, som satt med i panelen.

Den privata sektorn har en gemensam nämnare, konstaterade panelen och det är kontanter - får man bort kontanterna får man bort rånen, resonerade man.

- Det är bara de kriminella och mormor som använder kontanter, sade Yvonne Ingman från Svensk Handel, som menade att handeln gjort vad den kunnat för att öka säkerheten.

- Vi är rånoffer. Att fråga oss vad vi kan göra mer är som att fråga en våldtagen vad hon ska göra åt saken. Vi kan inte göra mer. Detta är ett samhällsproblem.

 Hon vittnade också om en helt ny form av hot mot arbetstagare - förföljelser på nätet:

- Det har startat en grupp på Facebook som heter Det bottenlösa hatet mot ICA på S:t Eriksplan, som har tusentals medlemmar och ni kan ju tänka er hur dåligt personalen mår av det.

- Förföljelser på nätet är en så pass ny typ av företeelse som vi inte riktigt är förberedda på, men det gäller att skapa rutiner och system tillsammans med arbetsgivarna för att lindra den enskildas lidande så mycket som möjligt, sade Bengt Olsson, som har egen erfarenhet av att ha varit utsatt för hot på en hemsida.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.