Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen tar ton på Peace&Love

Peace&Love i Borlänge är Sveriges största festival. Så självklart fanns Sveriges största tjänstemannaförbund på plats för att skydda festivaldeltagarna mot plågor nästan lika hemska som illvilliga arbetsgivare - skavsår, tinnitus och könssjukdomar.
Johanna Rovira Publicerad
Peace&Love i Borlänge

36 000 personer besöker Peace&Love i Borlänge och många av besökarna passar på att stanna till i Unionens tält för att få en tatuering med texten Fack You, eller få upp blodsockret med hjälp av en kola eller ett äpple. Eller för att få veta vad Unionen är om det inte redan vet det.

- Det är så roligt för många festivalbesökare känner igen oss. Det är fjärde året vi står här, säger Ann-Sofie Hörberg förtroendevald i Unionen Dalarna som var en av dem som kom på idén att marknadsföra dåvarande HTF på Peace&Love.

- Vi har fått feedback att det här är bästa tältet på hela området, säger Hans Lindau, styrelseledamot i Unionen.

Han gör sig inga illusioner om att det beror på något annat än gratisprylarna som delas ut - plåster mot skavsår, öronproppar (som kostar 10 spänn i granntältet) och kondomer. Samt vattenflaskor som är ohyggligt uppskattade i den tryckande värmen.

- Unionen skyddar sina medlemmar. De presumtiva också, säger Hans Lindau.

- Vi har tiggt och köpt 3 500 kondomer och alla kommer att gå åt, säger Ann-Sofie Hörberg. Det där med vattenflaskor kom vi på tidigare i veckan och vi har medvetet valt att inte ha några broschyrer med oss, eftersom de flesta bor i tält och broschyrerna riskerar bli kvar. Men alla som är intresserade kan skriva upp sig på en lista.

Fanny Berg och Sofia Samuelsson från Stockholm är mest intresserade av ätbara giveaways, eftersom pengarna är slut, men det kommer en och annan besökare och ställer frågor om sommarjobb och karriärmöjligheter. Den inplanerade karriärcoachen hade dock fått förhinder, så ombudsmannen Matthias Henriksson får ta de flesta fackfrågorna med hjälp av Hans Lindau och ledamöterna i regionstyrelsen.

- Det här är en jättebra arena för att fånga upp ungdomar och  omvända de skeptiska till framtida förtroendevalda, säger Hans Lindau.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.