Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så skyddar sex dig mot stress på jobbet

Ett schyst sexliv kan rädda dig från att stressa ihjäl dig. Samtidigt kan ett taskigt förhållande leda till att risken för stressjukdomar ökar, visar ny forskning.
Johanna Rovira Publicerad

En bra relation kan funka som buffert när arbetet hopar sig och det blåser krisvindar på jobbet, enligt psykologiforskaren Ann-Christine Andersson Arntén som ställt frågor till 900 personer om deras samliv.

-Även sex fungerar som buffert mot stress, säger Ann-Christine Andersson Arntén, som även arbetar som coach för chefer och parrelationer.

- Vi vet sedan tidigare att för mycket stress stänger av sexlusten helt, men nu har vi sett att ett bra sexliv hjälper till att motverka de negativa effekterna när man är halvstressad. Antalet samlag ökar när stressen ökar. Man använder sex som ett sätt att koppla av.

Undersökningen visar också att kvinnor som lever i taskiga förhållanden har mer ångest, psykiska stressreaktioner och sömnproblem än kvinnor som har bra relationer. Bland männen var det dock de som ansåg sig ha halvdana förhållanden som mådde allra sämst.

- Detta slår hål på myten att män kan skilja på arbete och privatliv. En förklaring kan vara att den som lever i en halvbra relation jobbar hårt på att den ska bli bättre. Är relationen däremot dålig konstaterar man det och skiljer sig, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Eftersom företaget har allt att vinna på att deras anställda har ett bra samliv, förordar Ann-Christine Andersson Arntén att fler arbetsgivare borde ställa upp med samtalsterapi eller ännu hellre förebyggande partnerkommunikation, för sina anställda som en del av företagshälsovården.

- Schweizisk forskning visar att tjänstemän som undervisats i partnerkommunikation och stresshantering klarade kriser i arbetslivet oerhört mycket bättre än de som bara fått vanlig information om stress. Jag letar efter ett företag för att göra en liknande studie i höst, säger Ann-Christine Andersson Arntén.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.