Fackligt medlemskap är ovanligt i hela Baltikum. I Lettland finns bara en facklig centralorganisation, LBAS. Tillsammans organiserar LBAS 21 medlemsförbund femton procent av landets arbetare och tjänstemän. Av dem är var femte privatanställd.
Efter den senaste tidens katastrofala nedgång i ekonomin är siffrorna ännu sämre än tidigare.
Förra året tappade förbunden sex procent av medlemmarna. Vid årsskiftet återstod bara 138 696 medlemmar och sedan dess har minskningen fortsatt, berättar LBAS koordinator för fackligt arbete Ilze Mihajlova.
- Många har blivit av med sina jobb så naturligtvis har vi tappat medlemmar, säger hon.
De största förbunden organiserar lärare, sjukvårdspersonal och anställda inom transportsektorn.
I den privata sektorn ser det mycket sämre ut. Men även de som är med i facket drabbas hårt av lönesänkningar och uppsägningar.
- Vi har väldigt svårt att stödja våra medlemmar. Många blir av med jobbet genom att regeringen stiftar lagar som får det att verka lagligt att avskeda anställda, säger Ilze Mihajlova.
Då är det inte mycket facket kan göra.
- Vi kan inte stoppa det som pågår, bara lindra följderna lite för medlemmarna. Men även det är svårt. Nu är man på väg att stifta en lag som gör att de statsanställda som sägs upp bara får en månads uppsägningslön även om de varit anställda länge.
Men en sak ger i alla fall lite hopp. Det är ett projekt som drivs med stöd av EU-pengar ur socialfonden ESF.
- Där erbjuder vi gratis konsultation även till dem som inte är medlemmar. Väldigt många uppsagda har kommit dit och sagt att de ångrat att de inte varit med i facket eftersom de då hade klarat sig bättre.
Den insikten hoppas LBAS ska få effekt längre fram.
- Kanske kan det få dem att bli medlemmar i höst, säger Ilze Mihajlova.