Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ändra livsstil - cykla till jobbet

Aktivt stöd är a och o för att folk ska ändra sin livsstil. Det visar en undersökning gjord vid Karolinska Institutet, där otränade kvinnor tubbades att cykla till och från jobbet.
Johanna Rovira Publicerad

Tidsbrist är i dag den största orsaken till att folk inte motionerar. Erik Hemmingsson, forskare vid Karolinska Institutet vet av tio års erfarenhet att det funkar bättre att öka vardagsmotionen genom att få folk att röra sig på arbetet, eller till och från jobbet, än att få dem att motionera på fritiden.

- Men man måste ge extra stöd, att bara uppmana folk att motionera hjälper inte. Här kan arbetsgivare hjälpa till, säger han.

120 smått överviktiga kvinnor i Stockholm försågs med antingen en stegräknare eller en cykel. Alla fick delta i två långa gruppmöten, där de fick utbyta erfarenheter, och de cyklande kvinnorna fick dessutom träffa läkare som skrev ut motion på recept och gå på extra gruppmöten.

Cykelkvinnorna hade mellan 400 meter och 70 kilometer till jobbet och de som bodde längst ifrån arbetsplatsen kunde nöja sig med att cykla till och från pendelstationen.

- Avståndet är inte avgörande, det fungerade lika bra oavsett hur långt de hade till jobbet. Studiens mål var främst att få kvinnorna att ändra livsstil.

Kvinnorna i cykelgruppen cyklade två kilometer eller mer per dag och rörde sig betydligt mer än kvinnorna i kontrollgruppen, som uppmanats promenera. På köpet gick de ner några centimeter runt midjan. Dessutom minskade bilåkningen med 34 procent.

- Att bilåkningen minskade var en trevlig sidoeffekt, säger Erik Hemmingsson.

- Cykling, vet vi från andra studier, är generellt sett mer effektivt än promenader för att öka hälsan.

Fakta

Erik Hemmingssons tips på vad arbetsgivare kan göra:

  • Se till att det finns möjligheter att duscha och byta kläder på jobbet.
  • Se till att det finns säkra ställen att förvara cykeln.
  • Tillhandahåll stegräknare - en oerhört bra uppfinning.
  • Skaffa lånekort till cyklar eller köpa in lånecyklar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.