Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unesco norpade upphovsrättsdag

För fjortonde året firas i dag Världsbokdagen. Ironiskt nog är Världsboksdagen, som också är upphovsrättens dag, en ren stöld från katalanerna som firat Sant Jordi den 23 april i över hundra år med att ge bort rosor och böcker till familjemedlemmar, vänner och kollegor.
Johanna Rovira Publicerad

Sant Jordi, den spanska regionen Kataloniens skyddshelgon, är här i Sverige mer känd under namnet Sankt Göran. När han tog ihjäl draken lär det enligt legenden ha växt upp en rosenbuske ur blodpölen - därav rosentraditionen. Sedan medeltiden räknas 23 april i Katalonien som den dag man uppvaktar sin käresta - inte Valentindagen. På flygplatsen delas rosor ut till anländande turister. Bara i Barcelona säljs det denna dag över 5 miljoner rosor.

Barcelonas förläggare kom någon gång i början av 1900-talet på den fiffiga idén att också fira minnet av Cervantes och Shakespeare på Sant Jordi. Båda dog nämligen på Sant Jordidagen 1616. Denna dag fylls trottoarerna i Barcelona med temporära bokstånd och författare kallas in för att signera sina verk till lästörstande katalaner som helst sparar sina bokinköp till just den här dagen.

Unesco inspirerades av den katalanska traditionen och instiftade 1995 World Book and Copyright Day. Här i Sverige firas Världsbokdagen över hela landet bland annat genom att författare läser ur sina verk - se vilka och var på www.varldsbokdagen.nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.