Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Färre döda i kristider

Krisen främjar på kort sikt hälsan i Sverige. Såvida man inte blir arbetslös - då förvärras hälsan visar forskning från Stressforskningsinstitutet.
Johanna Rovira Publicerad

Stress, sömn och hälsa i kristider var rubriken på ett stressforskningsseminarium där forskare presenterade erfarenheter de gjort efter bland annat krisen på 1990-talet.

- Vi vet att arbetslöshet och dålig ekonomi leder till ökad stress och försämrad hälsa, fastslog moderatorn Göran Kecklund.

Men siffrorna talar sitt otydliga språk - det verkar som om vi beter oss friskare generellt när det är dåliga tider. Åtminstone på kort sikt.

- Studier visar att det faktiskt blir lägre dödlighet vid lågkonjunktur. Trafikdöden minskar och vi röker och dricker och äter mindre, konstaterade forskaren Hugo Westerlund.

Dessutom kan krisen leda till att man slår av på tempot - det blir mer tid över för motion, återhämtning och sömn.

På 90-talet sjönk antalet fullbordade självmord i Sverige, enligt professor emeritus Töres Theorell. Inte heller innebar krisåren någon ökning av antalet hjärtinfarkter.

- Det kan dock bero på att bättre antidepressiva medel introducerades och preventionen för hjärtsjukdomar förbättrades.

Att sjukfrånvaron minskar under kristider har också sina förklaringar, ansåg forskarna. Folk är rädda för att inte vara på jobbet. De sjukliga är också de som förlorar jobben först.

- Sjuksiffrorna handlar om folk i arbetslivet, de säger inget om hälsan hos de arbetslösa, sade Hugo Westerlund. 

Arbetslösheten är det vi ska oroa oss mest för, menar Westerlund. Den drabbar i regel dem som redan har dålig hälsa. Att bli uppsagd kan nedvärdera hela ens yrkeskarriär. Att söka jobb och hela tiden få nej är nedbrytande och kan leda till att man slutar försöka. Dessutom är det stressande att söka jobb.

- Lite stress är inte farligt -tvärtom. Forskning visar att lätt stressade djur lever längre än de som har det lugnt. Men vi är inte anpassade biologiskt för långvarig arbetslöshet, sade Hugo Westerlund. 

- Skillnaden mellan krisen på 90-talet och idag är att vi har bättre kunskap om stress och sömn, men sämre sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Vi kommer att få fler med ekonomiska problem och det vet vi leder till ökad dödlighet, sade Töres Theorell.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.