I dagsläget* ger ingen av de fyra stora bankerna någon ränta alls på de pengar som sätts in på lönekonton medan exempelvis Skandiabanken och Länsförsäkringar ger 0,5 respektive 0,25 procents ränta.
Den som har pengar på en av storbankernas sparkonton kan tjäna mycket på att flytta dem.
På olika internetsidor, som Konsumenternas Bank- och finansbyrås hemsida, får man snabbt en bild av vilka räntor som står till buds.
Den ränta som en storbank ger på ett obundet sparande med fria uttag kan vara så låg som 0,25 procent, medan ett kreditmarknadsbolag med insättningsgaranti kan ge 3,5 procents ränta. För ett sparkapital på 50 000 kronor innebär ränteskillnaden att man får 1 625 kronor mer i årlig ränta före skatt om man flyttar pengarna.
Den som har ett bolån kan tjäna ännu mer på att vara otrogen sin bank, eller åtminstone hota med att vara det.
Eftersom banken tjänar mycket på att få låna ut pengar till dig vill den gärna ha dig kvar som kund. Därför finns ett förhandlingsutrymme för att få en lägre ränta än den officiella. Det gäller inte minst den som har ett bostadslån med tre månaders bindningstid och då kan flytta det snabbt.
Om man går in på sajten www.comboloan.se kan man se vad andra låntagare lyckats förhandla sig till för rabatter. Där framgår att det inte varit omöjligt att få upp till 0,4 procent i ränterabatt för ett villalån som är bundet i tre månader. För ett tvåmiljoners lån betyder den räntesänkningen en besparing på 466 kronor i månaden efter skattereduktion, vilket innebär en besparing på nära 6 000 kronor per år.
Särskilt villig att pruta ned låneräntan är banken ofta om den får ta hand om hela ens ekonomi så att man också har sitt lönekonto och allt sparande i banken.
Om du går med på det för att få en bättre bolåneränta finns det inget som hindrar att du sedan flyttar ditt sparande igen, eftersom banken inte kan låsa fast dig som kund.
En orsak till att fler inte byter bank är att många upplever ett bankbyte som krångligt. Men sedan några år tillbaka kan den nya banken ta hand om allt som har med flytten att göra.
Om vi var mindre trogna våra gamla banker och bytte oftare skulle bankerna vara tvungna att konkurrera mer, vilket är bra för alla konsumenter på sikt.
*Ränteuppgifter är från den 23 mars 2009.