HP:s ambition är att lönerna ska ned för bolagets samtliga cirka 320 000 anställda i hela världen. Det handlar om en sänkning på fem procent för flertalet anställda.
- I Asien och USA har man redan gjort det. I Europa kan man inte göra på samma sätt, säger Hans Fryklund.
Företagets första försök var att slopa lönerevisionen, något som facket inte gick med på. Därefter har företaget sagt att man vill vända sig till var och en av de anställda. Inte heller det kan facket acceptera.
- Vi har sagt att om de gör det här så är det böter som gäller. Det här är ingen tillfällig sänkning, utan för all framtid. Det är dumpning av lön, säger Hans Fryklund som menar att HP:s handlande påverkar hela marknaden.
- Om vi gör det här kommer hela IT-branschen följa efter.
Hans Fryklund påpekar att HP faktiskt inte går dåligt, utan fortfarande gör vinst. Företaget vill, säger han, ha en utveckling mot att en större del av lönen ska vara rörlig.
- Och den rörliga delen har vi ingen insyn i och inget inflytande över. Det vi behöver i dagsläget är i stället ett stabilt system, där vi vet vad vi har också i morgon.
Enligt Hans Fryklund genomförde HP en liknande sänkning under 1990-talet, men i det fallet var den tidsbegränsad. Trots att många gick med på lönesänkningen, tvingades ändå folk sluta så småningom.
HP har nu fört frågan till central nivå. Det blir arbetsgivarorganisationen Almega och Unionen som får reda ut om det överhuvudtaget är möjligt att genomföra en lönesänkning på det sätt som HP vill.