Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rapport från vildmarken

Vildmarksmässan blev en hit. Jag handlade kalsonger i merinoull, köpte nästan en resa till Grönland och fick veta meningen med livet.
Eva Karlsson Publicerad
Vildmarksmässa 2009

En skolklass vandrar förbi tälten och männen som vaskar guld och är snart framme vid picknickområdet där de slår sig ner för att pusta ut. De behöver inte slå efter mygg, vildmarken har temporärt flyttat inomhus.

Sorlet från alla besökare låter som en brusande fors och en stolpe kan bli ett berg i främmande land. Fem meter har en kille klättrat. Bara en halvmeter kvar och sedan en platå, inte större än en mattallrik, och på den är det meningen att han ska stå och balansera. Men nu kommer han varken upp eller ner. Det enda som rör sig är benen.

- När benen börjar skaka så där då är det kört, säger Torbjörn Hägglund på Äventyrarna, som håller i säkerhetslinorna.

- Gå runt och vänd dig hitåt, sedan kan du hoppa, ropar han.

Statyn kommer till liv, hoppar och blir dinglande ett par meter ovan golvet för att sedan sänkas ner till tryggheten.

Röda fivefinger-skorOm man gillar att gå barfota men ändå vill ha skydd passar de här röda fivefinger-skorna i känguruskinn.
- De är så nya hade vi inte har prissatt dem än. De kommer till hösten, säger Eddie Wiklund på Head2foot och visar några beprövade sorter, drygt tusenlappen. Bra i kanoten, på segelbåten, på stranden, i löparspåret eller bara när man vill känna sig fin om tårna.

Ola Skinnarmo minns när mässan bestod av några kontorslokaler i Solna.
- Då slog man huvudet i taket, säger han till publiken som har samlats i Vildmarkscaféet.

Många pensionärer med rejäla doningar på fötterna sitter nedanför scenen. De utstrålar nyfikenhet och spänst och ser ut som om de skulle kunna ge sig av med detsamma, tillsammans med Ola Skinnarmo och hans gäng, hela vägen genom Nordostpassagen fram till Provedynja. Men starten går först den 15 juni. 

- 130 år efter Nordenskiölds expedition ska vi göra om det. När han hade kommit fram till Pitlekaj och gjort hela 95 procent av resan frös isen, berättar Ola Skinnarmo och pekar på den arktiska kartan. Här fick de övervintra i tio månader innan de kunde åka vidare.

Ola Skinnarmo, som var tjugosex när han skidade till Sydpolen, vet att man ska ta sina drömmar på allvar.

- Stegra dina utmaningar stegvis, inhämta kunskaper, få insikter, gör övningsexpeditioner. Köp det du inte kan göra något åt, vädret till exempel, och fokusera på det du kan förändra.

Men nu undrar jag var kalsongståndet låg. Det fanns här någonstans i förmiddags. Dykutrustning, kanoter, jag plockar åt mig en vandring till Österrike, klätterstolpen en gång till, praliner till salu, skylten "en lax på 142 centimeter passerade Jockfall 2008" och en bastu som är rund. "Det finns andra som är runda men det är min som är originalet", säger Alfred Himanka som försöker sälja in idén med att basta i Thailand. Jag måste skynda mig, föreläsningen om Grönland börjar om fem minuter. När jag ger upp tanken på att få äga ett par hela kalsonger upptäcker jag att jag står framför de svarta kalsongerna. Det blir två par i mikrofiber och ett par i merinoull.

- Grönland är till för alla, säger bergsguiden Anders Bergwall från Abisko och visar bilder på svindlande vackra scenerier som kan upptäckas i vandrarkängor, på långfärdsskidor, i kajak, på en skoter, från en turistbuss och jag vill omedelbart dit och vandra och se de söta fjällrävarna nyfiket nosande utanför tältduken på morgonen.

- Det finns ett problem dock, fortsätter han, man får en bacill som gör att man vill tillbaka om och om igen. Resan gör stora hål i plånboken, man får äta gröt.

I Sverige håller vi våra svampställen och fiskevatten hemliga. På Grönland gör man tvärtom. Ser en grönlänning att du fiskar på fel ställe visar han dig till en plats där det nappar.

I takt med att havsisen blir allt sämre har det blivit svårare att hålla hundar.

- Saknaden efter djuren gör att många mår mentalt dåligt. De blir alkoholiserade utan sina hundar.

Äventyraren Fredrik Sträng, som gjort 7 berg 7 kontinenter på 7 månader, berättar att han var extremt mobbad som barn och att han ser sig som en medioker person. Men att han har förmågan att motivera sig själv. Han ger aldrig upp men är beredd att kompromissa.

- Väck giganten du har inombords.

- Meningen med livet är att göra vårt liv enastående.

Fredrik Sträng går med studsande steg fram och tillbaka över scengolvet, han tror på vad han säger, vi tror på vad han säger, några av oss tänker gå härifrån och ta tag våra i drömmar. Först när han kommer till den tragiska händelsen på K2 blir han stilla. 11 människor dog 1-2 augusti 2008. Han berättar om en klättrare som tappar taget och börjar glida nedför berget. Först på baken, sedan voltar han runt och glider med huvudet först. Fredrik Sträng och de andra skriker att han ska använda isyxan men han försvinner utför ett stup på 200 meter rakt ned mot en glaciär.   

Fakta

Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan i Älvsjö, Stockholm, pågick 13-15 mars 2009.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.