- Colombia är ett av de länder som är värst för fackligt aktiva, säger Claes Becklin, ledamot i Unionens regionstyrelse i Stockholm.
Claes Becklin är den som tog initiativ till stödbrevet som hela styrelsen enhälligt röstade för att skicka till de colombianska myndigheterna med en vädjan att utreda Ortiz mord ordentligt.
- Förra året mördades 39 fackaktiva och det läggs inte mycket kraft alls på att hitta mördarna. Få eller ingen blir överhuvudtaget dömd och gissningsvis sker morden ibland med myndigheternas goda minne, säger Claes Becklin, som också sitter i Amnestys fackliga specialgrupp.
Den fackförening den mördade Ortiz tillhörde har, enligt den internationella fackalliansen ITUC, varit involverad i en konflikt med ledaren för den regionala myndigheten. Denne har anklagats för bland annat korruption och för att förfölja facket. Han har till exempel sagt att han har en lista på 50 fackmedlemmar han vill bli av med.
ITUC har formulerat ett stöduttalande för de colombianska facken där man också har angett adresser till myndigheter och personer som man anser ska få del av omvärldens protester mot hur fackligt aktiva förföljs i Colombia.
- I Colombia handlar det inte om rätten att få ledigt för att jobba fackligt, utan om rätten att överleva. Det är viktigt att ha kvar det perspektivet som fackligt aktiv i Sverige.
- Jag ser gärna att fler regionstyrelser skriver går in och gör något uttalande för att stödja våra fackliga kamrater utanför Europa, säger Claes Becklin.