Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna nobbar fackligt förslag

Svenskt Näringsliv totalsågar det fackliga förslaget till nytt huvudavtal.
- Jag känner mig nästan lurad. Det här kan inte ligga till grund för något huvudavtal, säger Svenskt Näringslivs förhandlare Jan-Peter Duker.
Niklas Hallstedt Publicerad

Det räckte inte att facken erbjöd skärpta regler för sympatiåtgärder vid konflikter för att tillfredsställa arbetsgivarna.

- Jag är både förvånad och besviken. Efter att vi har samtalat och förhandlat i ett år trodde jag att vi hade gjort klart på ömse håll vad som krävs, säger Jan-Peter Duker om fackens förslag.

Arbetsgivarna har haft två huvudkrav i förhandlingarna. Dels vill man ha nya turordningsregler vid uppsägningar. Kompetens och skicklighet, inte anställningstid och tillräckliga kvalifikationer, som i dagens las ska vara avgörande för vilka som ska få behålla jobben. Dels har man krävt ändrade konfliktregler.

- Det här tillgodoser inte våra krav, på vissa punkter är det till och med försämringar. I las-frågan har vi inte fått någonting utom ökade kostnader. Och vad det gäller sympatiåtgärderna menar vi att det de föreslår redan gäller. Vi har betydligt mer långtgående krav, säger Jan-Peter Duker.

Lars-Bonny Ramstedt, som förhandlar för tjänstemännen i PTK, är inte alltför överraskad av arbetsgivarnas reaktion.

- De är väl besvikna över att vi inte säljer bort konflikträtten.

Han menar att facken ändå gått arbetsgivarna till mötes på flera punkter.

- Vi kan inte gå in och ändra på las. Vi har gett dem ett förslag som ger de små företagen ekonomiska muskler att lösa övertalighetsproblem på ett acceptabelt sätt.

Lars-Bonny Ramstedt har ändå förhoppningar om att det ska gå att komma överens. Nästa vecka fortsätter förhandlingarna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.