Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Konsten att nå sitt mål

Ny vecka. Oj. Var det i dag som jag tänkte börja mitt nya liv?
"På måndag" är oftast dömt att misslyckas. Vi sätter i gång stenhårt men sedan blir det tvärstopp - för att vi inte har en aning om hur man påbörjar en förändring.
Eva Karlsson Publicerad
Johan Stenbäck är Unionens friskvårdskonsulent

Oavsett mål - gå ner i vikt, börja motionera, bli en snällare människa - är möjligheten att lyckas större om man förbereder sig. Man måste ta reda på vad man innerst inne vill. Det ska vara jag som vill det och ingen annan. Är jag beredd att satsa vad som krävs? 

Dessutom är det bra att veta att det tar minst sex veckor att få in en ny vana. Inträffar det något som får oss att göra uppehåll under den här tiden är det svårt att komma igång igen. Vi ger upp och känner oss misslyckade.

Hur konkretiserar man ett mål? Unionens friskvårdskonsulent Johan Stenbäck hjälper mig att komma fram till mitt. Att jag vill kunna springa en mil räcker inte för honom. Jag prövar med ord som kondition och gå ner lite i vikt på köpet. Först när han ber mig beskriva hur det känns förstår jag vad han menar.  

- En bra mil... Då börjar det kännas bättre efter sju åtta kilometer. Jag andas häftigt, svetten rinner. Det är som om jag vänder ut och in på mig själv. Jag kan tänka klart och ändå tänker jag ingenting, jag har nog med att springa. Det är underbart. Jag känner att jag lever.

Utan att jag har tänkt på det har jag rest mig upp och börjat gestikulera vilt. Johan Stenbäck skrattar.

- Du känner dig levande. Bra. Det är din målbild och det djupare syftet med ditt mål. Kom ihåg den känslan när motivationen tryter. 

Han säger också att jag ska räkna med bakslag för de kommer alltid. Men, man kan använda återfallen till något bra om man reflekterar över dem och slipar på sin strategi ytterligare. Det kan också vara så att målet var för högt ställt, aktiviteten har egentligen inte passat eller att det inte funkar med det övriga livet för tillfället.

- Räkna också med att begränsningarna oftast sitter i huvudet och ingen annanstans. Ju grundligare du gör förarbetet, desto enklare blir det sedan, lovar Johan Stenbäck som säger att man också måste vara flexibel.

- Ibland kan man av någon orsak inte nå sitt mål. Hur ser plan B ut? Om du fortsätter att ha ont i ryggen kanske du inte kan börja springa, då måste du välja att cykla eller paddla kanot.

Fem tips:

1. Ett mål ska vara Smart, det vill säga specifikt, mätbart, anpassat, realistiskt och tidsbestämt. Till exempel: jag ska gå ner fyra kilo på åtta veckor. Jag är säker på att det kommer att fungera eftersom jag har tid och möjlighet att äta och träna på ett sätt som gör att jag kan minska ett halvt kilo i veckan.

2. Fastna inte i planeringsstadiet. Planering och förberedelse är A och O men i slutänden är det bara handling som gör jobbet.

3. Tänk på att dina tankar påverkar din kropp. Var därför uppmärksam på hur och om vad du tänker.

 4. Du har bestämt en tid då du ska ha genomfört målet. Det betyder inte att du ska sluta träna efter det datumet. Men då är det kanske dags att omformulera målet genom att öka träningen eller tillföra något nytt.

5. Skriv upp dina resultat, både konkreta och hur du mår. Gå tillbaka och läs om dina framsteg de dagar när du känner att det går tungt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.