Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Veckopeng kan rädda vuxenekonomin

Om man vill ge sina barn en god ekonomisk grund att stå på, så att de inte faller offer för snabba, dyra lån och riskerar att bli svårt skuldsatta i framtiden, behöver man tidigt lära dem om pengars värde. Liksom att det är klokt att spara innan man köper dyrare kapitalvaror.
Anita Täpp Publicerad

- Genom att be barnen att handla mat ibland så lär de sig vad saker kostar. Man kan också göra en hushållsbudget för att visa vad familjens pengar ska räcka till, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

Många barn har i dag inga egna pengar att handskas med utan får pengar när de behöver, vilket är synd eftersom de skulle lära sig mycket mer genom att ha en vecko- eller månadspeng, anser hon.

Hur stor pengen ska vara beror på vad pengarna ska användas till. Det bästa är att resonera med barnet och sedan komma överens om ett belopp.
-  Mitt råd är att ta till lite mer än vad som behövs för att ge barnet en möjlighet att spara en del. Och att man sedan är konsekvent och inte ger med sig om barnet gör av med pengarna i förtid utan lär det att när pengarna är slut så är de det, säger Ann-Sofie Magnusson.

För att uppmuntra till ett sparande kan man öppna ett sparkonto i barnets namn och sedan ge en sparbonus.
- Eftersom sparbeloppen är små så blir det inte heller så mycket i ränta. Men om man har möjlighet att ge en sparbonus som är lika stor som de pengar barnet sätter in så växer sparbeloppet snabbare. Och då får barnet snart chans att köpa saker som vecko- eller månadspengen normalt inte räcker till, vilket förhoppningsvis lär dem att det är bra att spara.

Ann-Sofie Magnusson ser också gärna att barn får lära sig föra kassabok.
- När de börjat skolan och ofta tycker det är roligt att skriva och räkna så kan man köpa en liten kassabok och visa dem hur man kan fylla i sina inkomster och utgifter. Och det belopp som kan finnas kvar vid veckans eller månadens slut kan de kanske tänka sig att spara. Även om man själv kanske inte tycker det är roligt att föra kassabok så är det ett bra sätt att lära sig hålla koll på pengarna.

När barnen kommer upp i tonåren kan man fördjupa deras ekonomiska kunskaper genom att visa hur man deklarerar liksom betalar sina räkningar och då också förklara varför det är viktigt att göra det i tid.

Att få lära sig laga god, billig mat och baka eget bröd kan också bidra till en sund ekonomi som vuxen.

Den som kan månadsspara åt barnen under uppväxttiden ger dem ett bra startkapital när det är dags att flytta hemifrån.

Om pengarna sätts in på ett konto med hög ränta eller exempelvis en globalfond med låg avgift så kan även en hundralapp i månaden ha vuxit till ett ansenligt belopp på 20-års dagen.

I artikeln här intill får du tips på vad en lämplig vecko- eller månadspeng kan vara liksom hur man kan spara till barnen och hur stort startkapital det kan resultera i.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.