I första hand är det billig arbetskraft som lockar. Men det är inte alltid utlandsäventyret ger så stora vinster, enligt Unionen som varnar för minskad effektivitet, hög inflation och löneökningar, stor personalomsättning och kostnader för personalens resor.
- Ofta stirrar man sig blind på löneläget, men tänker inte riktigt på hur långa upplärningstider och andra kostnader som man har, säger Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen.
Undersökningen visar också att det brister i företagens uppföljningar. I minst vart tredje fall har det inte gjorts någon utvärdering av flytten. Siffran är dock antagligen högre än så, eftersom 40 procent av de svarande uppger att de inte vet om en utvärdering gjorts.
Desto mer märkligt att många företag planerar framtida utlandsflyttar, anser Unionen som hävdar att många flyttar leder till "kaos och oreda".
- Vi är inte emot att företag etablerar sig utomlands, men om man märker att flytten är dålig så är det tråkigt. Jag tycker att företagen borde ta ett större ansvar för att göra en gedigen analys, säger Åsa Johansson.
Inom industrin är det främst tillverkning, montering och administration som flyttas ut, inom tjänstesektorn handlar det i första hand om IT-support, IT-utveckling och administration. Oftast går flyttlassen till Baltikum, Östeuropa och Asien. En del företag väljer också att etablera sig i Tyskland och USA.