Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

När är du mest effektiv?

En fjärdedel av arbetsdagen slappar vi. Det som skiljer oss åt är när på dagen vi arbetar som mest effektivt. Svenskar brukar komma igång någon gång mitt på dagen.
Åsa Frisk Publicerad

Blir du irriterad på din kollega som alltid tar långlunch?  Var lugn, kollegan kompenserar förmodligen det långa arbetsuppehållet med att vara mer produktiv under eftermiddagen. Vi arbetar alla olika. Så här ser de olika personlighetstyperna ut enligt beteendevetaren Donna Dawson:

Morning Glories
är mest produktiva precis i början på dagen, men kollapsar omedelbart efter lunch.

Late Afternoon Slumpers
har störst energi direkt efter lunch men saktar ned under sena delen av eftermiddagen.

Midday Maestros
är som värst på morgonen och kommer ikapp helt först mitt på dagen.

Lunchtime Loungers
älskar att ta långluncher och kompenserar upp det med ökad produktivitet under eftermiddagen.

I Italien och Spanien tenderar man att ta längre luncher och tyskar är de som är mest produktiva på morgonen, följt av österrikare, fransmän och britter. I Sverige är de vanligast förekommande typerna Midday Maestros, 67 procent, och Late Afternoon Slumpers, 25 procent.

Genom att skapa en balans av personligheter och gruppera individer enligt deras produktivitetsmönster går det att öka produktiviteten. Man kan till exempel försöka få de som arbetar effektivt tidigt på dagen att kicka igång projekt på morgonen, medan de övriga personlighetstyperna kan ta vid när energin tryter under eftermiddagen.

Fem produktivitetstips för kontorsarbetare

1. Använd mat som bränsle - sätt alltid av tid för en bra frukost. En dålig frukost, eller ingen frukost alls, resulterar i en energidipp runt elva då du frestas att ta något med socker. Det kan ge en kortvarig energikick men följs av en djupare energiförlust.

2. Använd lunchrasten mer positivt - välj en lättare och hälsosammare lunch. Försök också att få lite motion, även om det bara är en promenad runt kvarteret (och använd trapporna istället för hissen!). Du kommer att känna dig bättre, kunna arbeta mer effektivt och - i långa loppet - må bättre.

3. Följ tvåtimmarsregeln - efter två timmars arbete börjar vår koncentrationsnivå att minska och vi börjar arbeta mindre effektivt. Så se till att resa dig upp från skrivbordet varannan timme, sträck på armar och ben, skaka ut fingrar, rulla loss nacke och axlar och gå runt i ett par minuter medan du andas djupt med diafragman.

4. Sov sju till åtta timmar - du kanske tror att du kommer undan med mindre, men brist på sömn kommer att komma ikapp dig. Dessutom är den sömn du får före midnatt mer värdefull för att behålla en hälsosam sömncykel. Effekterna av för lite sömn är brist på fokus och koncentration, lite eller ingen energi, irritation, sänkt immunförsvar och långsammare produktivitet.

5. Bli IT-smart - om du har utrustning, teknik eller mjukvara som du inte använder till fullo, då missar du tidssparande genvägar. Var inte för stolt eller generad för att fråga efter teknisk coachning - tiden du sparar som resultat kan vara din egen

Källa: Rapport av beteendevetaren Donna Dawson på uppdrag av Canon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.