Mitt i braskande varseltider träder nya regler om arbetskraftsinvandring i kraft i dag. I stället för att Arbetsförmedlingen prövar behoven av att rekrytera arbetskraft blir det arbetsgivarens bedömning som gäller. Samtidigt finns det mycket som tyder på att det är just personer med utländsk bakgrund som hamnar i kläm när företagen varslar.
- Vem ser till att vi behåller mångfalden i arbetslivet vi kämpat så för att få till? Har man bara råd med enfald nu under lågkonjunkturen? frågar Shadé Jalali, sakkunnig i jämställdhet och mångfaldsfrågor på Unionen.
Efter att Arbetslivsinstitutet och Integrationsverket lagts ner finns inte längre någon som tillvaratar de utsatta gruppernas intressen. Rapporter från SCB och Ams visar att det är ungdomar, kvinnor, funktionshindrade och människor med utländsk bakgrund som drabbats hårdast av arbetslöshet. Är man dessutom ung, kvinna med utländsk bakgrund och/ funktionshinder är det i det närmaste kört att få jobb.
- Ju längre från normen man kommer desto osäkrare sitter man. Den här gruppen, reservarbetskraften - alltså de som inte är vita, heterosexuella män i 40-årsåldern, är utsatta även under högkonjunktur, och det finns inte längre någon som för deras talan. Arbetsgivarna passar på att rensa ut nu.
- Under lågkonjunktur ökar dessutom rasism och främlingsfientlighet, vet vi sedan förra svackan. Fackförbunden har ett jätteviktigt ansvar att driva opinionsbildning och se till att de här grupperna inte glöms bort, säger Shadé Jalali.
Under våren kommer Unionen bland annat att arrangera en seminarieserie där dessa frågor ska diskuteras. Man kommer också att ta upp frågan hur förbundet kan bli bättre på frågor om etnicitet och strukturell diskriminering, som bidrar till att människor med utländsk bakgrund inte får jobb utifrån kompetens.
Shadé Jalali pekar på många brister med de nya reglerna om arbetskraftsinvandring:
- Vi har som sagt redan problem med att människor med utländsk bakgrund har svårt att få fasta anställningar som matchar deras kompetens i Sverige. Med den nya lagen lockas till exempel papperslösa till att ta vilka jobb som helst för att få stanna.
-Jobbet måste dessutom vara en tillsvidareanställning. I lågkonjunkturen är det just arbetsplatser med låga löner, utan kollektivavtal som söker arbetskraft och det här kan i värsta fall leda till lönedumpning och att man utnyttjas som arbetstagare, säger Shadé Jalali.