Gottebordet vid jul har ett måste och det är knäck tycker jag. Att koka knäcken är inget konstigt förutom att det blir väldigt kladdigt i hela köket och stresshormonerna åker raketfart när man får omkull tolfte knäckformen och spiller den varma kolan bredvid.
Men i år har jag testat en tratt som var helt fantastisk. Inget spill och inget dropp vid sidan om. Jag kan till och med tänka mig att göra flera knäcksatser under ett och samma år!
Och nu är tratt tävlingen avgjord. Det kom in många trevliga godisrecept. Det ena godare än det andra. Vinnare av knäcktratten blev Pamela Lidström Johansson. Läs alla de inskickade recepten här.
Bokförlaget Semic har gett ut en bok, Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman, med många bra recept. Här är några klassiker:
Brända mandlar
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl vatten
- 100 gram sötmandel
- Ca ¼ tsk röd karamellfärg
Lägg socker och vatten i en stor stekpanna - gärna av gjutjärn. Låt det koka upp tills hela ytan bubblar. Rör om hela tiden. Koka sedan en minut till. Lägg i mandeln och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, det tar ca 1 - 2 minuter.
Ta genast pannan från värmen och rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandeln smulat sig i botten. Plocka upp mandeln och lägg den på bakplåtspapper.
Häll 2 msk vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning tills sockret smält igen. Bry dig inte om det är lite grynigt.
Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker. Låt svalna och förvara i lufttät burk.
Gräddfudge
- 5 dl strösocker
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ½ dl vispgrädde
- ½ dl ljus sirap
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 75 gram mörk choklad
Klä en form, 20x20 cm med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde, och sirap i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker löst sig.
Pensla med fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella socker kristaller.
När det kokar, sluta röra i fugden och låt den koka till 115 grader. Det tar 20-40 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i fem minuter.
Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i fem minuter eller tills smeten börjar tjockna och bli glanslös och matt.
Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt svalna helt i rumstemperatur.
När fudgen svalnat, smält chokladen. Låt den svalna. Bred ut chokladen över fudgen och låt den stelna helt. Skär den i tärningar. Förvara i lufttät burk.
Trillingnöt
- 1 ½ dl hasselnötter
- 200 gram ljus choklad eller mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i långpanna och rosta i ugn cirka 10 minuter tills de fått färg.
Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.
Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan hälften av chokladen över nötterna. Blanda om ordentligt. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 20 minuter. Håll under tiden resten av chokladen smält genom att låta skålen stå kvar över kastrullens fortfarande varma vatten.
Skeda lite av chokladen i en liten plastpåse för dekorering och doppa trillingnötterna i resten av chokladen med hjälp av gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakplåtspapper igen. Låt stelna helt.
Doppa påsen med dekorationschokladen i varmt vatten så att den blir flytande och klipp av ett hörn av påsen. Spritsa chokladen över de stelnande pralinerna. Låt stelna igen. Förvara dem svalt.
Vaniljkola
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 3 dl strösocker
- 100 gram smör
- en halv vaniljstång
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader. Håll försiktigt kolasmeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt svalna en stund och ställ in i kylskåpet, gärna över natten. Skär eller klipp kolasmeten i bitar. Slå in i bakplåtspapper.