Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Extrapengar till varslade

25 miljoner extra EU-bidrag till kompetensutveckling har anslagits för att möta varslen i Gävleborg, Dalarna och Värmland. Det innebär att man går ifrån reglerna om EU-medel, men i dessa tider är det nödvändigt att vara flexibel, menar Jan Sjölander, Unionenombudsman som varit med och fattat beslut om extrautdelningen.
Johanna Rovira Publicerad

Även under godare tider har Gävleborg, Värmland och Dalarna, de tre län som utgör Norra Mellansverige för Europeiska socialfonden, generellt högre arbetslöshet än omvärlden. Sandviks varsel kom inte som en total överraskning för Jan Sjölander, som förutom att han är ombudsman i Gävle, sitter på TCO:s mandat i Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige.

- När det blir lågkonjunktur och finanskris vet vi helt klart att de exportindustrier och underproducenter som finns i området drabbas. Vi beslutade tillsammans med ESF-rådet att utlysa extrapengarna redan innan Sandvik lade sitt varsel, säger Jan Sjölander

Enligt reglerna får socialfondsmedlen  bara  användas  till kompetensutveckling för anställd personal eller långtidsarbetslösa. Varslade  riskerar att inte få del av pengarna. Partnerskapet har därför skrivit till regeringen och övervakningskommittén  i förhoppning om  att de  ser över reglerna och försöker vara lite flexibla. Krångliga administrativa processer får inte hindra angelägna insatser, anser partnerskapet.

- Den här extra utlysningen gör vi för att möta varslen och för att stärka individerna. Då måste insatserna komma så tidigt som möjligt, medan man är kvar i företaget.

- Vi hoppas och tror att det finns kreativa krafter som vill skapa kompetenshöjande aktiviteter, kanske via olika projekt. Trots att regionen haft hög arbetslöshet länge, finns det branscher som vill rekrytera personal med rätt kompetens.

25 miljoner räcker enligt Jan Sjölander inte på långa vägar för att möta behoven, men tillsammans med andra insatser från till exempel arbetsförmedlingen och trygghetsråd, kan man bidra till att mildra lågkonjunkturens effekter.

- Det här är bara för att komma igång. Nu handlar det om att göra en gemensam kraftsamling, säger Jan Sjölander

 

Fakta

Svenska ESF-rådet är den myndighet  som handlägger den  Europeiska socialfonden i Sverige.

I Sverige finns åtta regionala Strukturfondspartnerskap som verkar både för Socialfonden och Regionalfonden.  

Strukturfondspartnerskapet  i Norra Mellansverige har  bl a  nio politiska platser och fyra platser vikta för arbetsmarknadens organisationer, varav LO och TCO har varsitt.

Partnerskapet prioriterar mellan projektansökningar som kommer in till  ESF-rådet  och Nutek. 

Pengarna ur socialfonden, som ska gå till kompetensutveckling, kan bara sökas av företag , offentlig verksamhet och  ideella organisationer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.