Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fattigpensionärer gav stort genomslag i media

En av Unionens målsättningar är att ta plats och vara drivande i samhällsdebatten. Det har man lyckats med under de första tio månaderna, anser presschefen Louise Gerdemo Holmgren.
Niklas Hallstedt Publicerad

I den vision som Unionen slog fast för ett år sedan heter det att förbundet ska vara "den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet". Att förbundet är stort är visserligen ingen garanti för att få genomslag, men det underlättar.

- Storleken har betydelse. Man blir en tyngre aktör och intressantare för media. Det förväntas att vi ska ha åsikter, säger Louise Gerdemo Holmgren, enligt vilken det har funnits två faser: till en början gällde det att berätta att Sverige fått ett nytt fackförbund, sedan att berätta vad Unionen står för.

Att vara den ledande kraften betyder enligt visionen att "Unionen ligger steget före genom att producera och föra ut ny kunskap som skapar debatt. Unionen tar ställning och driver utvecklingen framåt, både på arbetsplatsen och på samhällsnivå".

Visst har Unionen producerat ny kunskap. Ett 20-tal rapporter har publicerats om allt från IT-branschen till kompetensutveckling.

Det mediala mottagandet har varit skiftande. Unionens recept för tillväxt i Västra Götaland gav endast upphov till en artikel i Göteborgsposten, i övrigt förbigicks den med tystnad. Lika illa gick det för en rapport om bemanningsbranschen.

När däremot Unionens dåvarande ordförande Mari-Ann Krantz berättade i en debattartikel i Dagens Nyheter att hundratusentals riskerar att bli fattigpensionärer gav det upphov både till radioinslag och ett stort antal notiser och nyhetsartiklar i lokaltidningar runtom i landet. Därutöver gav det också stoff till några ledarartiklar.

Ytterligare några exempel på nyhetsutspel som varit lyckade handlade om att folk inte får betalt för sitt arbete, om svårigheterna att kombinera familj och arbete och den återkommande branschbarometern.

- Den vi publicerade i juni fick det bästa genomslag som en av våra branschbarometrar haft. Där var vi bland de första med att visa att det pekade åt fel håll också för tjänstesektorn, säger Louise Gerdemo Holmgren.

Debattartiklar är en av de viktiga kanalerna för utspelen. Under året har ett dussintal sådana med Unionen som avsändare publicerats i Dagens Nyheter, Dagens Industri och Svenska Dagbladet. Till det kommer ett antal debattartiklar i lokala tidningar.

- Vi hade en väldigt hög ambitionsnivå och högt uppsatta mål. Jag tycker att vi har infriat dem i hög grad, säger Louise Gerdemo Holmgren som dock konstaterar att "vi kan bli oerhört mycket bättre".

- Vi har en fantastisk tillgång i vår regionala organisation. Får vi ännu mer skjuts i att plantera saker hos regional media, kommer vi att bli oslagbara.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.