De allra flesta svenskar som deltog i Uppsala universitets undersökning uppger att de har god erfarenhet av nära kontakter och samarbete med personer av invandrarbakgrund. Men en liten andel är extremt negativa till mångfalden och den gruppen har ökat från 3,8 procent av befolkningen år 2005 till 5,7 procent i årets barometer. Män är liksom tidigare mer negativa än kvinnor och årets undersökning visar att invandrarfientligheten numer återfinns även bland personer med högskoleutbildning. Undersökarna konstaterar att de negativa attityderna börjar få fäste i bredare befolkningsskikt.
Motståndet mot religiösa friskolor ökar också. 58,5 procent av svenska folket anser att friskolorna motverkar integration. Däremot kan toleransen för avvikande klädbeteende ha ökat - andelen svenskar som anser att det borde vara förbjudet att bära slöja på jobbet eller i skolan, har sjunkit något till 45,8 procent.
Men det är tydligen skillnad på invandrare och invandrare. Enligt svenska folket räknas inte amerikaner, norrmän, finnar, tyskar och engelsmän som invandrare. Det gör däremot judar, romer, irakier, kurder, turkar, somalier, bosnier, serbier, kroater, greker, ryssar, polacker, kineser, thailändare och chilenare.