Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Självkänsla - att vara den man vill vara

Det har blivit ett modeord - självkänsla. Men vad innebär det egentligen? Nina Jansdotter, karriärcoach har skrivit en bok i ämnet.
Åsa Frisk Publicerad
Nina Jansdotter, karriärcoach.

- Du tycker du duger som du är oavsett vad du gör, har och presterar. Det är hög självkänsla. Och det bästa av allt är att det går att öva upp, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.

Hon illustrerar utvecklingen av självkänsla som en spiral med sex nivåer.

1. Ingen aning
Du har lite kunskap om dig själv. Kanske går du och muttrar över hur dum chefen är. Ditt beteende går mest på automatik. Det är lätt att skylla på andra.

2. Aning
Någonting får dig att upptäcka att din självkänsla är låg och att du nog inte känner dig själv så bra.
- Du börjar fundera på om kanske dina konflikter på jobbet kan handla om att du har låg självkänsla, säger Nina Jansdotter.

3. Kunskap
Du börjar söka information som hjälper dig att ta nya steg i din utveckling. Du lär dig mer om dig själv och din omgivning.
- Kunskapen hjälper dig teoretiskt, men inte praktiskt. Du vet hur man bör göra, tänka och uppträda, ändå blir det inte riktigt som du tänkt dig.

4. Färdighet
Du börjar mer och mer ändra saker i praktiken.
- Du börjar testa i verkligheten. Du inte bara talar om hur det borde vara utan också försöker leva efter dina visioner, säger Nina Jansdotter.

5. Integrering
Nu har du integrerat dina kunskaper med dig själv. Du har genomgått en förändring i din personlighet. Du vet dina styrkor och svagheter.
- Andra märker att du är annorlunda. Nu är det svårt att falla ned till nivån "chefen är dum".

6. Insikt 
Nu har du så mycket kunskap och förståelse att du kan sätta ord på det du gått igenom och till och med hjälpa andra.

Enligt Nina Jansdotter går det att förflytta sig i spiralen, att öka sin självkänsla.
- Släpp offermentaliteten. Sluta tänk "jag har alltid varit sådan och jag kommer alltid att förbli sådan". För att kunna göra det är det bra att kombinera fysiska och psykiska former av aktiviteter. Jag tror att man kan hitta tillbaka till sig själv genom sin kropp, säger Nina Jansdotter.

Hon tycker också att man ska påminna sig själv när katastroftankarna kommer. "Nej, nu skulle jag ju inte tänka så". 

Fakta

Självkänsla är inifrånstyrt. Bra självkänsla innebär att man själv tycker att man är en bra människa.

Självförtroende är utifrånstyrt. Ett gott självförtroende kan till exempel betyda att man anser sig kunna/klara av vissa saker.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.