Pernod Ricard langade upp 55 miljarder kronor för Vin&Sprit. Av dem gick 112 miljoner, motsvarande 0,19 procent, till konsulter, enligt Näringsdepartementet. Bland annat kostade de juridiska rådgivarna över 50 miljoner kronor.
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Man låter "konsulterna sko sig på försäljningen", säger socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth till TT.
Johan Lund är inte lika upprörd över konsultkostnaderna.
- Jag trodde att det skulle ha varit dyrare. Det är klart att det är mycket pengar, men inte om man ställer det i proportion till köpesumman, säger Johan Lund.
- Köpesumman blev väldigt, väldigt bra. Man pratade om 30-40 miljarder i början, som absolut bäst hade jag hoppats på 50 miljarder. Konsulterna har i alla fall rott det i land.
Uppköpet har inte varit helt smärtfritt för Vin&Sprit. För några veckor sedan varslades 80 personer i Stockholm.
Nedskärningen är en anpassning av Vin&Sprits struktur till de nya förhållandena.
- Det är alltid tråkigt med sådana här förändringar och en tung och jobbig process för oss som jobbar fackligt, säger Johan Lund.
- Vi går in i en stor aktör på världsmarknaden med mycket resurser. Det positiva är att det kommer att bli ganska mycket verksamhet kvar i Sverige, det negativa är att mycket som gjorts härifrån kan göras i distributionsbolagen runtom i världen.