År 2003 var ett jämmerligt år för den svenska arbetskraften. Både män och kvinnor var sjuka som aldrig förr på grund av sitt arbete - eller åtminstone sedan 1998 då Arbetsmiljöverket började studera arbetsorsakade besvär. Men sedan 2003 har alltså antalet fysiskt och psykiskt överbelastade sjunkit trots att en femtedel av befolkningen fortfarande uppger att de blivit sjuka av jobbet någon gång under året.
- Vi vet inte varför siffrorna gått ner, jag kan bara spekulera i att en del av förklaringen beror på attitydförändringar, att man tenderar klaga mindre, säger Jan Weiner, statistiker vid Arbetsmiljöverket.
Siffrorna kan däremot inte tolkas som ett belägg för att arbetsmiljön i landet blivit bättre. De arbetsmiljöundersökningar verket gjort tidigare i år visar bland annat att kraven ökat vad gäller övertidsarbete, både för kvinnor och män, och fler kvinnor upplever att de har alldeles för mycket att göra.
Enligt den nya rapporten är den vanligaste orsaken till besvär bland kvinnor stress eller andra psykiska påfrestningar. Hos männen är det främst de fysiska påfrestningarna som leder till ohälsa. Undersökningen visar också att det framför allt är på kvinnornas arbetsplatser som åtgärder vidtagits för att inte besvären ska bli värre eller att andra drabbas.
- Det är intressant, för det ger en annan bild än den vedertagna uppfattningen att det är männens besvär som tas på störst allvar, säger Jan Weiner.
Bara 15 procent av alla som haft arbetsskaderelaterade besvär har anmält dessa som arbetsskada till Försäkringskassan. Vanligaste anledningen till att man inte anmält skadan är att man inte bedömt besvären som så allvarliga, men det finns också de som svarat att de inte vetat om att arbetsskador ska anmälas och de som uppger att de låtit bli av rädsla för att stöta sig med sin arbetsgivare.