Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen rosar och risar budgeten

Regeringens budgetförslag innehåller flera positiva inslag, men man underskattar konjunkturnedgången, anser Unionens chefsekonom Daniel Lind.
- Man måste rusta dem som förlorar jobben inför nästa uppgång. Där är budgeten inte tillräcklig.
Niklas Hallstedt Publicerad
Daniel Lind Unionens chefsekonom

Daniel Lind tycker att det finns flera förslag i regeringens budget som gagnar Unionens medlemmar. Den 1 juli nästa år sänks avgiften till a-kassan med 50 kronor, dessutom kan nya medlemmar i a-kassan kvalificera sig till inkomstbaserad ersättning på sex månader i stället för tolv som i dag.

-  Det kommer att göra det mer attraktivt att vara med i a-kassan. Det är ett steg i rätt riktning, men kommer inte att leda till att de 500 000 som lämnat a-kassesystemet återvänder.

Ytterligare en positiv reform i budgeten är att brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt höjs från 28 400 till 31 700 kronor, enligt Daniel Lind,

- Många av Unionens medlemmar ligger i det inkomstskiktet. Det ger en ökad individuell belöning av arbetet samtidigt som utbildningspremien stiger.

Även sänkningen av bolagsskatten ser Daniel Lind positivt på.

- I en globaliserad värld där andra länder sänker sina bolagsskatter blir det svårt för Sverige att inte också göra det. Det kommer att gynna näringslivet och förhoppningsvis också våra medlemmar.

Det är framförallt två delar i budgeten som Daniel Lind tycker är mindre bra. Ett är skattesystemet som görs alltmer svåröverskådligt.

- Regeringen har förstärkt tendensen att bryta upp skattesystemet med särregler och undantag. Man borde lägga fram en utredning för ett skattesystem som är likformigt, transparent och rationellt.

Daniel Linds kanske allvarligaste kritik går ut på att regeringen underskattar konjunkturnedgången, detta trots att tillväxtsprognosen för de närmaste åren nu justerats ned.

- Det finns en risk att 2009 och 2010 blir svagare än regeringen förutspått. Blir konjunkturnedgången kraftigare blir också arbetsmarknaden svagare. De som nu förlorar jobbet är de som har svagast ställning. Det finns en risk att de hamnar utanför permanent i och med den begränsade arbetsmarknadsutbildningen. Frågan är också på sikt hur vi skapar en kompetensutveckling för yrkesverksamma, inte minst i små och medelstora företag. I detta avseende saknar budgeten kloka tankar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.