Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sveriges ingenjörer går framåt

Under första halvåret fick Sveriges ingenjörer ytterligare 1 770 yrkesverksamma medlemmar. Detta samtidigt som Unionen, som också organiserar ingenjörer, tappade drygt 11 000.
Niklas Hallstedt Publicerad

Även i fjol ökade antalet yrkesverksamma medlemmar i Sveriges ingenjörer, då med 805 personer. Bakom den fortsatta uppgången ligger inga omvälvande åtgärder.

- Det finns inget quick fix. Det är ett resultat av ett metodiskt arbete, säger marknadschefen Jenny Rundbladh, tidigare i motsvarande position på Unionen.

- Vi har gjort flera insatser under året för att identifiera ingenjörer som inte är medlemmar och erbjuda dem medlemskap. Men framför allt har vi ett tydligt varumärke.

En hel del har Sveriges ingenjörer gratis genom att det är ett yrkesförbund.

- Framför allt finns det en yrkesgemenskap. Även om det finns många olika slags ingenjörer har de teknikintresset gemensamt, de är innovatörer och de som bygger samhället. De känner stolthet över sitt yrke. Exklusiviteten, att de tillhör en tydlig grupp, är också viktig.

En fråga som skulle kunna ha betydelse för att ingenjörerna i hög utsträckning väljer Sveriges ingenjörer är deras löneutveckling, tror Jenny Rundbladh.

- Det är en profilfråga för oss. Vi driver att utbildning ska löna sig.

Även efter halvårsskiftet har uppgången fortsatt. De senaste två månaderna har medlemskåren ökat med ytterligare 500 medlemmar. Sveriges ingenjörers prognos är att ökningen fortsätter i samma takt året ut, eventuellt att den kan bli högre i takt med att konjunkturen försämras.

Och det finns nya medlemmar att värva: Enligt förbundets egna beräkningar har man i dag en organisationsgrad på cirka 60 procent. Övriga är antingen oorganiserade eller medlemmar i andra förbund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.