Omkring hälften av de svenska elithockeyspelarna är redan medlemmar i Unionen. Men i övrigt är idrotten till stor del obetad mark för facken, något som förbundet nu vill ändra på.
Första steget är att utvidga engagemanget inom elithockeyn. Bland planerna finns att erbjuda rådgivning om kontraktsskrivning, juridisk hjälp vid disciplinpåföljder, finansiell rådgivning, karriärcoachning och agentverksamhet.
- Det finns otroligt mycket man skulle kunna göra. Det finns en hel del gråzoner som måste klargöras. Det kommer att hjälpa sporten. Det spelarna själva vill ha är framför allt större inflytande, säger Erik Zachrisson, projektledare för den nya satsningen på sportsektorn.
Han kan också tänka sig minimilöner inom hockeyn.
- I dag kan det finnas juniorer som tjänar noll kronor som går upp i a-truppen och spelar tillsammans med killar som tjänar 300 000 kronor. Det måste finnas en balans.
En ökad satsning på idrotten skulle dessutom öka intresset för facket, tror Erik Zachrisson. I dag är det klubbarna som äger rättigheterna och kammar in pengar när spelarna ställer upp i olika sammanhang vid sidan om hockeyn. En del av de pengarna skulle i stället kunna användas för den fackliga verksamheten, anser Erik Zachrisson. Förhoppningen är att spelarna ska kunna medverka i reklam och olika aktiviteter för Unionens räkning.
- Det blir härligt om Unionen blir något som man naturligt förknippar med idrott. Vi måste hitta nya vägar för att nå ungdomar.
Tanken är att det här ska vara en modell som ska kunna användas även inom andra idrotter, exempelvis fotboll och handboll.