Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler går till pantbankerna

Pantbankerna får allt fler kunder. Det är inte baksmällan efter en överdådig semester utan snarare högt guldpris som lockar folk att låna.
Johanna Rovira Publicerad
Gitarrer på pantbanken

En regnig dag är synonymt med en lugn dag på pantbanken. Trots att mångas semester är slut och trots att det är tre veckor sedan senaste lönen, är det tomt på kunder i Pantbanken Sveriges butik i Uppsala. Enligt pantlånaren Mats Holmbäck är det normal utlåning just nu. Varken en smygande lågkonjunktur eller säsongsbetonad överkonsumtion syns i rullorna.

- Fast det är svårt för oss att säga eftersom vi är nyöppnade. Hos oss ökar utlåningen i jämn takt hela tiden, säger Mats Holmbäck.

En kund kommer in och vill belåna en guldring. Mats Holmbäck erbjuder kunden 550 kronor för ringen som kostade 3 200 när den köptes. Det är inte utsvävningar i samband med semestern som fått ringens ägare Robert att komma till pantbanken.

- Jag har haft den liggande i en låda väldigt länge och tyckte det var på tiden att göra mig av med den, säger Robert, som liksom cirka 10 procent av alla låntagare inte har för avsikt att lösa lånet. På pantbanken får han ändå mer pengar än av någon guldaffär.

På konkurrenten Svensk Pantbelånings kontor, några stenkast därifrån, är det lika stilla. Pantlånare Solan Säfström menar att det rullat på hela sommaren - hon ser ingen ökning som hon sätter i samband med att folk har det knapert efter just semestern.

- Jag tycker det har varit mycket hela tiden jämfört med förra året. Det är för att guldpriset ökat, då kommer folk.

- Fast kunderna säger att de är här för att de antingen ska åka på semester eller har varit på semester och behöver pengar till räkningar, säger hennes arbetskamrat Jenny Rydqvist, som har sommarjobbat för första gången på Svensk Pantbelåning i Uppsala.

Enligt kontorschef Tomas Algotsson har utlåningen hittills i år ökat med nära 14 procent, trots att det tidigare monopolet bröts när Pantbanken i Sverige öppnade i Uppsala i höstas.

- Det var lite nervöst när konkurrenten öppnade, men jag tror faktiskt att konkurrens kan innebära fördelar för båda. Folk får upp ögonen för att pantbanken finns och lånar mer, säger Tomas Algotsson.

Att jämföra vad man kan få ut för sina gamla släktklenoder kan löna sig. Även om de olika pantbankerna går efter samma guldpris, för närvarande 105 kronor grammet, har de olika räntor och avgifter. Dessutom gör de ibland olika bedömningar. På ena pantbanken värderas min medhavda diamantring till 1 400 kronor. På den andra till 2 000 kronor beroende på att man har olika uppfattning om diamanternas storlek.

Fakta

Så går det till att låna:
*Du måste ha fyllt 18 år och visa legitimation

*Lättast att belåna är guld. Bordssilver, musikinstrument och exklusiva klockor (med värdebevis) kan också belånas. Teknikvaror är svåra att belåna.

* Du får den uppgjorda summan direkt i handen. Ränta och avgifter märks först när lånet ska återbetalas.

*Löser du inte ut panten efter uppgjord tid säljs varan på auktion två månader efter lånets förfallodag.

* Om panten säljs med vinst ska du ha överskottet minus ränta och de utgifter pantbanken haft. Om överskottet är mer än 100 kronor måste pantbanken enligt lagen kontakta dig. Sedan har du ett år på dig att hämta ut pengarna. 

*Om panten säljs med förlust står pantbanken för den.

*De panter som inte hittar köpare på auktionen säljs ofta i butiken. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.