Visserligen har andelen kvinnor på arbetsmarknaden ökat kraftigt, men de har fortfarande 20 procent sämre chans än män att få jobb i de 30 OECD-länderna. Omkring åtta procent av skillnaden beror på diskriminering, slås fast i den senaste upplagan av OECD´s Employment Outlook.
I de nordiska länderna är oddsen för kvinnor att få jobb bäst, sämst är de i Turkiet, Mexiko, Grekland, Korea och Italien.
Även löneskillnaderna mellan könen har minskat, men är fortfarande stora. 2001 som är det senaste år som det finns samlad statistik från visade att kvinnorna i snitt tjänade 17 procent mindre än männen. Allra minst är skillnaden i Italien, allra störst i Korea.
Även om man tar hänsyn till faktorer som utbildning, erfarenhet och yrke återstår stora skillnader. Minst 30 procent av löneskillnaden beror på diskriminerande praxis på arbetsmarknaden, konstaterar OECD.
Ökad utbildningsnivå hos kvinnorna har varit en kraftigt bidragande orsak till att löneklyftan mellan män och kvinnor minskat. Den vägen för att komma till rätta med skillnaderna är dock uttömd i många länder, enligt OECD som bland annat efterlyser ett effektivt genomdrivande av de lagar mot diskriminering som finns.
Fakta
OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, har 30 medlemsstater. Förutom 23 europeiska länder ingår också USA, Mexiko, Nya Zeeland, Japan, Korea, Australien och Kanada.