Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenskt ledarskap ligger i tiden

Svenska modellen för ledarskap är konkurrenskraftig. Men det behövs mer forskning och en utveckling för att möta nya generationer. Om det var enigheten stor på ett seminarium arrangerat av Unionen och forskningsmyndigheten Vinnova.
Tommy Zetterwall Publicerad

Hur riggar vi bra organisationer och hur ser vi till att vässa den svenska modellen för att passa i en globaliserad värld, var temat i Almedalen.

En rad studier visar på fördelarna, med tillit, samarbete och brett ansvarstagande bland de anställda. Men pekar också på risker för beslutsrädsla, lång tid för förankring och en viss otydlighet.
- Jag tror vi ligger helt rätt. De smärre nackdelarna som konflikträdslan får man lära sig hantera, sa ekonomijournalisten Pär Isaksson, som i höst kommer med en bok om svenskt ledarskap i ett globalt perspektiv.  

Flera var inne på att den svenska modellen ligger i tiden. Och att den till och med kan bli något vi kan exportera. Även utländska koncerner i Sverige tycker den fungerar bra.
- IBM har överlevt i Sverige som ett svenskt företag i 80 år, sa vd:n Johan Ekesiöö, men pekade samtidigt på en del brister.

- Jag saknar det mångkulturella. Vi har indier, tyskar, amerikaner som sitter och jobbar tillsammans, då måste vi också kunna hantera att de präglas av helt olika managementkulturer. Ett sätt för oss har varit att sätta jättetydliga mål, som vi också följer upp.

Andra var inne på att det gäller att se individen i allt teamwork. Att stjärnor måste få lysa och att det är naturligt för de yngre att lyfta fram och belöna enskilda även när man jobbar i grupp.

Unionens utredare Annika Zika-Viktorsson, presenterade en studie om vad chefer tycker om sitt jobb. 200 har tillfrågats och 95 procent har varit chefer i mer än tre år.
- Det här är en förstudie och vi har bland annat tittat på samarbete med underordnade, hur man stödjer initiativ och delegerar ansvar.

Siffrorna här ligger högt. Det som tas upp på minussidan är att de inte är tillräckligt tillgängliga och att många tycker att de administrerar för mycket. Närmare 60 procent anser att de har tillräcklig med tid att utveckla sitt ledarskap och de flesta tycker att de jobbar i en kreativ miljö. En fjärdedel saknar dock tid att diskutera nya idéer.

Cheferna fick också frågan om de såg facket som medspelare.
66 procent instämde. Bara tio procent tog avstånd.
- 18 procent av de tillfrågade är under 40 år och här fanns en tydlig koppling till ålder. Ju äldre desto positivare till facket, sa Annika Zika-Viktorsson

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.