Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Handels uppmanar: krama en metallare

LO-förbundet Handels använder 1 maj till att busa med den fackliga kollegan IF Metall. I grunden handlar det om motsättningar kring avtalskravet på jämställdhetspotter.
Göran Jacobsson Publicerad

Handels har tillverkat en rockslagsknapp med texten "Höj kvinnolönerna - krama en metallare". Knappen har tillverkats i ett stort antal exemplar och skickats till alla Handels lokalavdelningar.

knapp med Höj kvinnolönerna - krama en metallare!- Det är ett kärleksbudskap. Vi tycker om IF Metall och vi behöver varandra inom LO, men vi har samtidigt olika uppfattningar om hur vi ska nå jämställda löner. Kanske knappen kan upplevas som provocerande, men vi gör det här med glimten i ögat, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

För Handels tillhör jämställda löner och rätt till heltid de viktiga frågorna.

Diskussionen om jämställdhetspotter var hård inom LO inför den senaste avtalsrörelsen och motsättningarna finns kvar. Det är industrifacken som står mot de andra. Jämställdhetspotter är en metod för att ge större löneökningar åt lågbetalda kvinnobranscher. Förhandlingsresultatet blev att de kvinnodominerade facken inom LO fick större procentuella påslag än facken inom industrin.

På IF Metall uppfattas rockslagsknappen inte som en provokation. Avtalssekreterare Anders Tiderman tar det med en klackspark.
- Det är ett skojigt grepp. Vi tar inte illa upp utan tar emot kramarna, säger han.

Anders Tiderman tror inte det kommer bli några nya hårda diskussioner om jämställdhetspotten. Han utgår från att LO-förbunden kommer att finna någon ny konstruktion för att nå jämställda löner.

Över hela landet kommer LO och LO-förbunden att demonstrera tillsammans med socialdemokraterna 1 maj. Kristina Mårtensson på LO berättar att de kommer lyfta fram att utländsk arbetskraft inte ska diskrimineras i ljuset av Lavaldomen. Bland kraven kommer även finnas kompetensutveckling för arbetare. Jämställdhet blir också en del av 1 maj-demonstrationerna, där LO bland annat lyfter fram de höjda kvinnolönerna och att regeringens skattesänkning i första hand går till män.

Den samlade tjänstemannarörelsen agerar inte 1 maj. TCO:s ordförande Sture Nordh förklarar att skälet till det är att tjänstemannafacken är partipolitiskt obundna, men han tror samtidigt att många enskilda tjänstemän kommer att vara aktiva på 1 maj.

- Jag åker troligen till landet 1 maj och då kommer jag lyssna på tal i Norrtälje, säger TCO:s ordförande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.