- Vi har fått mandat att inleda förhandlingar. För oss är det ganska självklart att göra ett allvarligt försök att skapa ett nytt huvudavtal, säger Jan-Peter Duker, vice vd hos Svenskt Näringsliv, vars arbetsutskott sagt ja till förhandlingar.
Vare sig PTK eller Svenskt Näringsliv säger att något nytt hänt i samtalen mellan de tre centralorganisationerna. Deras bedömning är helt enkelt att det nu är dags att börja förhandla.
De inledande samtalen har pågått sedan i januari. Om nu parterna börjar förhandla är det ett steg på vägen mot ett nytt huvudavtal.
Det var Svenskt Näringsliv som i september förra året bjöd in till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Arbetsgivarorganisationen tog upp bristen på flexibilitet och att de vill ändra på konfliktreglerna och lagen om anställningsskydd. PTK svarade att organisationen uppfattar konfliktreglerna och anställningsskyddet som funktionella och ansvarsfulla. Dessutom lever tjänstemännen under ett ständigt omvandlingstryck.
PTK svarade dock ja på inbjudan och förklarade att omställning, utbildning, rehabilitering, visstidsanställdas utanförskap, ungas möjligheter att komma i arbete efter utbildning samt invandrares möjligheter att få jobb behöver diskuteras i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal.
Det handlar om att ersätta det 70 år gamla Saltsjöbadsavtalet med något nytt. Det ses som en av grundpelarna i den svenska modellen, där en bärande tanke är att arbetsmarknadens parter - inte lagstiftarna - ska sköta reglerna på arbetsmarknaden. Även nu förenas centralorganisationerna av viljan sköta bestämmelserna i arbetslivet utan inblandning av regering och riksdag.
Det blir dock inga förhandlingar förrän LO också sagt ja. LO:s styrelse kommer att diskutera frågan den 5 maj.