Tillhör du dem som, medvetet eller omedvetet, impas av en flådig titel och en saftig hög ställning? Du är inte ensam.
Makthavare som saknar kvalifikationer för en viss befattning eller position kan av många uppfattas som mer mäktiga än människor som faktiskt är kvalificerade för exakt samma uppgifter. Det visar ett experiment psykologen Luisa Bathala vid Uppsala universitet gjort.
- Det finns en teori inom psykologin som går ut på att människor med lägre status tenderar legitimera sociala system som upprätthåller status quo, säger hon.
- Människor med lägre status rättfärdigar alltså ofta orättvisa system för att må bättre i sin egen situation.
Testpersonernas kön och politiska värderingar spelade också roll för hur de uppfattade andras makt. Kvinnorna i Luisa Bathalas experiment uppfattade till exempel inflytelserika grupper som de själva inte ingick i som mer mäktiga än vad männen i experimentet gjorde.
- Det kan bero på att kvinnor som grupp har mindre makt och status än männen. Men man ska inte generalisera. I vissa situationer har kvinnorna högre status, säger Luisa Bathala.
Andra undersökningar visar att människan i allmänhet och männen i synnerhet är programmerade att sträva efter status. Blodprov på högt rankade aphannar visar till exempel att de har mer av kroppens belöningsmedel serotonin i blodet än lågstatushannarna har. Samma resultat har uppmätts på amerikanska collegestudenter.
Så nästa gång din chef dissar dina kloka förslag ska du ha i åtanke att han, eller för all del hon, kanske bara är ute efter en serotoninkick.
Och om en makthanne blåser upp sig och visar tänderna innebär det inte att han eller hon för den sakens skull är mer kompetent, utan bara att vi är nära släkt med schimpanserna.
Om någon makthavare trycker till dig, så försök sätta dig över behovet att acceptera orättvisan, och obstruera istället.