Sveriges befolkning toppar listan över sömnstörningar i Europa. Sex procent av svenskarna uppger att de har stora problem av störd sömn.
Stora problem innebär stora kostnader för samhället - kostnader för läkarbesök, mediciner, olyckor och produktionsbortfall för att ta några exempel.
Jan Hedner, professor i sömnmedicinska sjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till Ekot att det finns en framräknad totalkostnad för insomni (svårt att somna, vaknar ofta, sover för lite) på en och en halv miljard, årligen. Bara räknat på gruppen 55-plussare - svenskar över 55 år. Denna grupp är mer drabbad än andra eftersom sömnproblemen ökar med stigande ålder.
Sömnstörningar fördubblar risken för infarkter, ökar risken för diabetes, förhöjt blodtryck, depression, utbrändhet - och fetma.
Undersökningar visar att personer som sover mindre än sju timmar varje natt löper 35 procent större risk att gå upp fem kilo än de som sover sju-åtta timmar. Men för mycket sömn kan också leda till fetma, visar samma undersökning.
För att slippa rubbad hormonbalans och ökad aptit ska man alltså sova mellan sju och åtta timmar per natt. Om man kan.